Incident u Bivolju: opozicija tvrdi izborna nepravilnost, policija podnosi prijavu zbog sprečavanja glasanja

Postavljeno: 03.04.2022

Dvojica aktivista liste Ujedinjeni za pobedu Srbije privedeni su popodne. Prema navodima predstavnika te liste oni su, ispred biračkog mesta u tom naselju, uzeli dokumenta koja su ispala iz automobila, za koja tvrde da dokazuju izbornu nepravilnost, dok je kruševaška policija večeras saopštila da će protiv jednog lica biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je da je izvršilo krivično delo sprečavanje održavanja glasanja.

Predstavnici liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije” u Kruševcu večeras su, u obraćanju medijima ispred Policijske uprave, kazali da su dvojica njihovih aktivista privedena, nakon što su, prema tvrdnji opozicionara, pokušali da spreče izborne nepravilnosti ispred jednog biračkog mesta.

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde Ivan Mandić objasnio je da su predstavnici liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije” ispred biračkog mesta u naselju Bivolje posumnjali da se u automobilu dešavaju određene nepravilnosti u vezi sa izborima, a da su iz tog autobmobila ispala dokumenta, kada su ljudi koji su unutra sedeli pokušali da zatvore prozor.

Dimitrije Petković, predsednik našeg IO, pokupio je te papire i otišao sa njima. Ubrzo su njega i našeg aktivistu Nikolu Lakićevića, policajci uhapsili, ali nam nisu odgovorili da li ih hapse, vode na informativni razgovor, već su samo rekli da hoće da ih legitimišu, što nije bilo logično jer su im već pokazali lične karte – kazao je Mandić.

On je istakao je da ni njihovoj advokatici nije dozvoljeno u uđe u policiju, kao ni da oni nisu mogli da dobiju nikakve informacije od predstavnika policije.

Medijima se obratila i Desanka Miletić, predstavnica liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije” u kruševačkoj Gradskoj izbornoj komisiji koja je rekla da je reč o potvrdama za glasanje van biračkog mesta, koje inače potpisuje predsednik komisije tog biračkog mesta, ali da ih je u ovom slučaju potpisala zamenica.

Takođe, prema njenim rečima, u komisiji koja je, “navodno” išla na terensko glasanje bile su samo dve članice iz stalnog odbora biračke komisije, odnosno nije bilo predstavnika opozicije, što je u suprotnosti sa Zakonom.

U saopštenju kojim se kruševačka Policijska uprava povodom ovog slučaja oglasila oko 21 sat navedeno je da će policija podneti krivičnu prijavu muškarca starog 39 godina, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo sprečavanje održavanja glasanja.

Sumnja se da je on danas oko 18 časova ispred biračkog mesta broj 8 od člana biračkog odbora, koja je kod sebe imala potvrde o glasanju van biračkog mesta, iste oduzeo i udaljio se. Oštećenoj, koja se nalazila u kolima, po povratku sa terena tokom kojeg je građanima koji nisu imali mogućnost da dođu do biračkog mesta omogućeno glasanje, osumnjičeni je prišao, snimao je, vikao na nju, a potom otvorio vrata automobila i oteo joj iz ruke šest potvrda o glasanju van biračkog mesta – saopšteno je iz policije.

Policija je, kako je navedeno, osumnjičenog ubrzo pronašla, o svemu obavestila nadležno tužilaštvo, koje se izjasnilo da se protiv njega u redovnom postupku podnese krivična prijava, a oduzete potvrde odmah su vraćene biračkom odboru.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top