IN MEMORIAM: Prof. dr Branislav Goldner

Postavljeno: 15.09.2021

Prof. dr Branislav Goldner preminuo je nedavno, u 85. godini, kao jedan od potomaka jedne od najstarijih evropskih porodica po podatku iz 1261. godine, koja je, baveći se zlatarskim zanatom, izvela i svoje prezime u GOLDner

Po ocu Kruševljanin, po rođenju Šapčanin, po školovanju i radu do smrti Beograđanin, bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta sa dve specijalizacije – za plućne bolesti i za radiologiju. Istovremeno je bio i redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva u Beogradu. O njegovoj stručnosti i posvećenosti lekarskoj nauci i praksi svedoče brojna priznanjai nagrade uključujući i dve Oktobarske nagrade grada Beograda 1989. i 1996.godine.

Nije izostala ni njegova sklonost pisanju, te 2009. godine postaje član Udruženja književnika Srbije. Objavio je devet romana, deset zbirki pripovedaka i jednu jedinu zbirku pesama posvećenu nedavno preminuloj voljenoj supruzi i koleginici Ljiljani, visoko obrazovanoj dami sa završene dve Gimnazije, Realnom i Klasičnom, sa Medicinskim fakultetom i specijalizacijama pedijatrije i kardiologije. U 76 stranica stao je njihov kompletan život kroz 56 naslova od „Slike“ o mladosti do „Iskustvo više“ sećanja iz zajedničog života na njenom grobu. Naslov knjige je „Ljiljani“.

Objavljivao je priloge u „Književnim novinama“ i brojnim našim i stranim časopisima od kojih su pristizale brojne pohvalnice i priznanja. Bio je od 2013. godine član i jedan od osnivača Udruženja lekara pisaca „Vidar“, prvog takvog u svetu.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodelila mu je 2019. godine Zlatnu značku za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture.

Smrću prof. dr Branislava Goldnera, ostali smo bez vrsnog erudite i pre svega radoznalog, vrednog i dostojanstvenog gospodina doktora. Ostali su sami i divni ljiljani dr Ljiljane, koje su oboje godinama zajedno i s velikom ljubavi negovali.

Radmila Mišić

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top