In memoriam: Milan Živadinović, srpska fudbalska trenerska legenda

Postavljeno: 25.07.2021

Legendarni  fudbalski  trener  nekadašnji  selektor  SR  Jugoslavije, Milan  Živadinović preminuo  je  77. godini  života. Čuveni  Živa je rođen 15. decembra 1944. godine  Beogradu a preminuo je 17. jula ove godine od  posledica moždanog udara

Živadinović je ostavio neizbrisiv trag u  jugoslovenskom i srpskom fudbalu. Igrao je za Crvenu zvezdu, Čelik, Vardar, Slobodu iz Užica, Rijeku, Crvenku, a karijeru je završio u nemačkom Sudvestu.

Posle završene Više trenerske škole, Živadinović je trenirao Novi Sad, Spartak iz Subotice, juniore Crvene zvezde, Rad (dva puta), Sutjesku iz Nikšića, tursku Sakariju, podgoričku Budućnost, niški Radnički, Prištinu, radio je u Kuvajtu (u Al Šababu), zatim u OFK Beogradu, ponovo Budućnosti, a za dve godine kao šef stručnog štaba Crvene zvezde(1992 – 1994) je osvojio Kup SR Jugoslavije (1993).

Živadinović je, posle Crvene zvezde, bio selektor reprezentacije SR Jugoslavije (1998 – 1999), a prethodno i selekcije do 23 godine. Bio je i trener kiparskog Apolona, Al Nasra, selektor reprezentacije Iraka, Jemena i Gane, trener Obilića, Sababafena iz Teharana (osvojen Kup Irana 2005), kineskog Čangša, kao i selekcije Mijanmara.

Živa je redovno gostovao u sportskim emisijama gde je komentarisao fudbal i zapamćen je po stručnim i atraktivnim nastupima.

Često je dolazio u svoju Župu, provodio je slobodno vreme u selu Zleginju, gde je imao kuću sa bazenom i vinograd koji je gajio za svoju dušu.

Živina poslednja želja je bila da bude sahranjen u najužem kruguporodice bez prisustva medija i šire javnosti.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top