In memoriam: Eleonora Luthander, srpska pesnikinja u Švedskoj

Postavljeno: 29.08.2021

Švedsko srpska pesnikinja Eleonora Luthander, koju su Šveđani svojatali kao svoju umetnicu, uspela je, kroz poeziju, da predstavi srpski narod širom Skandinavije.

Eleonora se prvo (kroz brojne izdate knjige poezije i još mnogo drugih izdanja i prevoda) izborila za „dobar glas“ da bi, kao cenjena u Švedskoj, u čitavoj Skandinaviji predstavila srpske pesnike. Tako je i nastala čuvena antologija srpske poezije u elektronskoj formi „Poeziju će svi pisati“, sa 160 pesama različitih autora, koju koristi 290 biblioteka širom Skandinavije, a mogu je preuzeti i sve svetske biblioteke.

Eleonorina najveća ljubav, posle dece, bila je poezija. Piše od svoje trinaeste godine, a do sada je objavila pet zbirki poezije na švedskom, pet pesničkih knjiga na srpskom, jednu trojezičnu švedsko-srpsku-englesku slikovnicu haiku stihova i origami cvetova „Ikebana“ i četiri elektronske knjige. Uvrštena je u Nobelovu biblioteku sa knjigom „Diktogram“, bavila se se estradnom poezijom, učestvovala na švedskim prvenstvima u „Poetskim zakucavanjima“, kao i haiku-origami performansima. Bila je član Udruženja švedskih književnika (od 1996 g.) i Udruženja književnika Srbije (od 2004.g.) a dobitnik je i Zlatne kacige za 2007. godinu u Kruševcu i bila je omiljeni gost kruševačkih pesnika i njihovih brojnih manifestacija.

Eleonorina poezija prevođena je na engleski, holandski, persijski, turski… Obišla je gotovo ceo svet, za sebe je govorila da „nije samo umrlica, već i biografija“, jer je bila ponosna na svoj rad i na svoju decu koja imaju svoje živote, ali su se često uključivala i u njen rad i stvaralaštvo.

Želela je da uskoro ponovo poseti svoj rodni grad, jer je govorila „možda sam ja za Šveđane tamo negde rođena, ali ja dobro znam, a tako i piše u mom pasošu, da moje mesto rođenja ima ime i da se zove Kruševac“.

Eleonora Luthander rođena je 1954 , a po majci Valentini, je bila ruska plemkinja. Po diplomiranju na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, otišla je u Švedsku, gde je bila udata (pa razvedena) za švedskog novinara Pera Luthandera, sa kojim ima dvoje odrasle dece, Aleksandru i Amadeusa. Živela je u Stoholomu i Beogradu.
Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top