In memoriam: dr Pavle B. Bubanja

Postavljeno: 27.02.2022

Juče je u Kruševcu preminuo dr Pavle B. Bubanja, univerzitetski profesor u penziji i istaknuti društveni radnik, za kojim žale njegovi mnogobrojni učenici i studenti, jer je bio omiljen pedagog.

Pavle B. Bubanja je rođen 19. avgusta 1936. godine u Bubanjama, selu pored Berana u Crnoj Gori. Završio je Prizrensku bogosloviju, diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Skoplju, a doktorirao Filozofiju mira na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 1965. godine je živeo i stvarao u Kruševcu. Radio je kao profesor filozofske grupe predmeta u Učiteljskoj školi i na Pedagoškoj akademiji za vaspitače u Kruševcu, a zatim je prešao na Univerzitet u Nišu gde je stigao do zvanja redovnog profesora Filozofije na Ekonomskom fakultetu u tom gradu. Radio je na formiranju i razvoju klubova OUN u Kruševcu, a posebno je bio angažovan na afirmaciji Asocijacije gradova vesnika mira i mestu Kruševca u njoj.

Doprineo je svojim radom i posvećenošću da Grad Kruševac 1986. godine dobije Medalju mira Ujedinjenih nacija, a 1990. i priznanje Vesnik mira. Jedan je od pokretača Kruševačke filozofsko-književne škole i inicicijatora podizanja Spomenika mira i postavljanja skulpture Majka Srbija i Majka Grčka, koju je uradio Milić Stanković Milić od Mačve, kao i drugih akcija i manifestacija.

Profesor dr Pavle B. Bubanja je napisao veći broj knjiga iz oblasti filozofije i političke publicistike, među kojima su: Primenjena filosofija (1981), Stvaranje filosofije (1992), Mir će biti delo pravde (1999), Filozofija sa filosofskim leksikonom (1999), Filosofija mira, Pedagogija mira i druga. Za svoj višedecenijski rad, dobio je Spomen plaketu SO Kruševac. Odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom od Predsedništva SFRJ. Republičkom nagradom “25.maj” za osobite zasluge u razvojuu vaspitanja i obrazovanja od značaja za Republiku. Vaseljenski Patrijarh Vartolomej Prvi odlikovao ga je Medaljom Hrista Spasitelja. Nosilac je Povelje Predsedništva i Skupštine Udruženja za UN Republike Srbije za širenje ideala mira i razumevanja medju narodima. Pavle B. Bubanja je bio istaknuti aktivista Saveza komiunista i jedan od osnivača SPS-a u Kruševcu.

Komemorativni skup povodom smrti prof. dr Pavla B. Bubanje biće održan sutra u sali Gradske uprave Kruševac u 11 časova, a sahrana istog dana u 14 sati na kruševačkom Novom groblju.

Ž.M.

Ostale vesti

back-to-top