Imovina Fabrike ulja u Koševima, nakon šest godina stečaja, na prodaju

Postavljeno: 10.11.2021

Iako je stečaj u kruševačku Fabriku ulja, koja je u jednom periodu poslovala kao „Plima M“, uveden još 2015. godine, deo nepokretne imovine, odnosno pogoni na lokaciji u Koševima, prvi put je sada ponuđen na prodaju. Početna cena je nešto više od 278 miliona dinara, a nadmetanje se održava 10. decembra

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja je zadužena za sprovođenje stečaja u toj fabrici, oglasila je prodaju dela nepokretne i pokretne imovine te fabrike. Na prodaju je ponuđeno dvadesetak zgrada, odnosno pogona različite namene, koji se nalaze na lokaciji u Koševima.  Među njima su punionica na 2.353 kvadrata, mašinska kuća visoka 13 spratova, sa ukupno 3.840 kvadrata, potom betonski silosi, rezervoari za sirovo ulje, fabrička hala za proizvodnju biodizela, podzemni rezervoari za skladištenje sirovina, sušara, crpna stanica, kolska vaga, benzinska pumpa, kotlarnica. Navedeno je da je deo objekata izgrađen bez potrebnih dozvola.

 

 

 

 

 

 

 

Iz arhive

Pomenuta imovina se nalazi na dve parcele, ukupne površine nešto više od 28 hektara.

Interesent za kupovinu dela imovine Fabrike ulja najpre treba da otkupi prodajnu dokumentaciju, koja košta 300 hiljada dinara, bez PDV-a,  a krajni rok za to je 3. decembar. Zainteresovani, takođe, do istog roka, treba da uplate depozit  ili polože bankarsku garanciju na iznos od 111,2 miliona dinara. Početna cena za tu imovinu iznosi nešto više od 278 miliona dinara.

Iz arhive

Javno nadmetanje je zakazano za 10. decembar, a održava se u Beogradu, u Centru za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Podsetimo da je kruševačka Fabrika ulja u postupku privatizacije 2004. godine tenderskom metodom prodata tadašnjem kruševačkom biznismenu Božinu Milićeviću, za 30 hiljada evra. Fabrika je tada promenila ime u „Plima M“ te zajedno sa pekarskom industrijom „Branko Perišić“, odnosno „Plima pek“, koju je Milićević ranije kupio, činila poslovnu celinu.

iz arhive

Tadašnja Agencija za privatizaciju je početkom 2012. godine raskinula ugovore o privatizaciji obe fabrike. Usledilo je, u martu te godine, hapšenje 11 osoba, rukovodilaca u tim preduzećima, zbog sumnje da su zloupotrebili položaj u procesu privatizacije i protivpravno zaradili oko šest miliona evra, na štetu pomenutih fabrika i Republičke direkcije za robne rezerve. Presuda je stigla sredinom 2015. godine, kada je na zatvorske kazne osuđeno pet lica. Nakon raskida privatizacija „Branko Perišić“ i Fabrika ulja ušli su u proces restrukturiranja. Fabriku ulja su krajem 2013. kroz socijalni program napustili govoto svi zaposleni, a u stečaj je otišla sredinom 2015. godine.

Podsetimo i da je Fabrika ulja u privatizaciju ušla sa oko 400 radnika. Poslednji pokušaj njenog oživljavanja desio se u aprilu 2012. godine, pred izbore na svim nivoima, kada je pokrenuta punionica ulja na lokaciji u Koševima te upošljeno osamdesetak radnika, ali je to bilo kratkog daha.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top