„Igre bez granica“ Čarapanskog srca

Postavljeno: 19.07.2022

Tokom vikenda humanitarno udruženje „Čarapansko srce“ organizovalo je svoje prve inkluzivne letnje sportske aktivnosti pod nazivom „Igre bez granica“. Pod vedrim Bagdalskim nebom smenjivale su se najrazličitije sportske vežbe u prirodi individualno i u paru, prilagođene deci i mladima sa smetnjama u razvoju i invaliditetima

-Svaka radionica „Čarapanskog srca“ je priča za sebe. Svaka je posebna, drugačija i na svoj tajanstven način lepa, dragocena, puna ljubavi i sreće. Bilo nam je predivno, osmeh je krasio sva lica, kako lica dece tako i roditelja. Svi su užival. Naš sin Dimitrije voli da se druži. Sinoć je upoznao jednu divnu devojčicu Sofiju koja je želela da se igraju u paru. Baš se obradovao! A poslednja igra iznenađenja -igra u kojoj su učestvovali roditelji vratila nas je u detinjstvo. Suprug je trčao sa mokrim sunđerom baš kao dete. Ovo je inkluzija. Hvala svima. Evo, stigla je-kaže Dijana Nikolić, mama dečaka sa autizmom.

Marija Bradaš Marković, mama tima Čarapanskog srca, dve devojčice i dečaka bez smetnji u razvoju koji doprinose inkluziji smatra da su letnje sportske aktivnosti događaj koji je uveselio sve.

-U nedelju uveče se odigrao fenomenalan, nesvakidasnji sportski dogadjaj na Bagdali. Vezbala su deca, vezbali odrasli, takmicili se i jedni i drugi. Bagdala se orila smehom i pozitivnim vibracijama. Drago mi je što sam deo tima mama Čarapanskog srca. Uvek cu se rado odazvati i dovesti svoju decu da se druze i pomognu. Zivelo „Carapansko srce“-poručuje ova mama.

A na Bagdali, igrali se se brojne igre: igra sa kašikom i jajetom, džakovima, ubacivanje vrećice u obruč, igra sa sunđerima natopljenim vodom… A posebnu radost donela je igra iznenađenja u kojoj su učestvovali roditelji, dok su deca bila navijači.

-U igru smo uključili i roditelji i na taj način doprineli inkluziji i roditelja i dece. Učešćem u ovim igrama, učesnici su pokazali  solidarnost, empatiju i humanost. Šireći ljubav pokazali su da su svi pobednici u ovoj igri života. I kao pobednici, simbolično, sva deca su dobila čokoladice i medaljice. Posebno nam je drago što su nam se pored naših starih, pridružili i neki novi drugari, kao i roditelji dece koja su se u tom trenutku našla na Bagdali. Bila je to jedna prava inkluzivna čarolija letnjih Igra bez granica ! Kao i na Olimpijskim igrama kada zapale baklju, tako smo i mi juče metaforički zapalili ovaj naš, čarapanski letnji plamen inkluzije. Nadamo se i potrudićemo se da u predstojećem periodu se taj plamen još više razbukta-najavljuje predsednica Udruženja „Čarapansko srce“, Sara Popović.

Inače, stručnu pomoć tokom aktivnosti je pružila i  fizioterapeutkinja, Radica Brakuza, sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom i mladima sa invaliditetom. Pored nje, pozitivnoj energiji u sportskom duhu doprinela je i profesorka fizičkog i instruktor u AfC Endorphine Irena Terzić. koja je vodila vežbe. Tokom ovog inkluzivnog sportskog druženja organizovano je i takmičenje za decu i mlade uz pomoć,  Jasmine Richardson, vaspitačice i asistentkinje za decu sa posebnim potrebama sa dugogodišnjim iskustvom rada u Engleskoj.

Inkluzivnom druženju priključilo se i srodno udruženje „Osmeh na dlanu“ i „Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Kruševac“.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top