Heroji visokih temperatura!

Postavljeno: 14.07.2021

Pad temperature na prijatnih 30-tak stepeni, koji se očekuje već u petak, pozitivno će uticati na zdravlje ljudi, kažu u Službi hitne medicinske pomoći, te ističu da su se tokom prethodne i ove nedelje građani ponašali odgovorno pa gotovo da nije ni bilo intervencija na javnim mestima zbog kolapsa izazvanih ekstremno visokim temperaturama

Za razliku od prvog toplotnog talasa u ovoj godini, kada je Služba zbog visokih temperatura imala skoro duplo više intervencija na javnim mestima nego inače, u prethodnim danima građani su se ponašali dosta odgovornije.

– Naše ekipe u najtoplijem delu dana obliaze javna mesta i ono što smo zapazili je da su u tom periodu ulice gotovo prazne. Malo je ljudi i u parkovima, te u tržnim centrima gde smo od prodavaca saznali da kupci uglavnom počinju da dolaze posle 19 časova, kada malo zahladni – kaže doktorka Gordana Simić, načelnica Službe hitne medicinske pomoći.

Prema njenim rečima, mnogi su spas od vrućina zatražili na kupalištima, ali uz poštovanje preporuka lekara.

– Ima kupača na kupalištu na Rasini, ali ono što je pohvalno je da svi koriste hlad ispod drveća a rashlađuju se u vodi. Što se bazena tiče, ima sasvim dovoljno suncobrana, uglavnom ih posetioci koriste, a tek poneko sedi na tribinama gde nema hlada, pa smo spasiocima sugerisali da ih upozoravaju da ne provode vreme na direktnom suncu – kaže Simić.

Da se građani odgovorno ponašaju, potvrđuje i to da u danima kada se isplaćivala penzija nije bilo intervencija.

– Prvi put se dešava da tokom letnjih dana u vreme kada se isplaćuju penzije nismo morali da intevenišemo. Nije bilo kolapsa, a razlog je taj što penzioneri koji čekaju ispred banaka koriste hlad, nose adekvatnu garderobu i obavezno imaju flašicu vode – ističe doktorka Simić, dodajući da je evidentno da je većina shvatila koliko je važno da se poštuju preporuke lekara tokom vrelih letnjih dana.

Najavljen pad temperature, kaže načelnica Službe, neće negativno uticati na zdravlje ljudi, kako se to obično misli kada su u pitanju nagle promene vremena.

– Prosto rečeno, laknuće nam. Ove visoke temperature nisu prijale ni zdravima ni bolesnima. Dosta smo svi vremena provodili u zatvorenom prostoru i klimatizovanim prostorijama, a sa padom temperature biće prilike za šetnju i boravak u prirodi, što će svakako pozitivno uticati na zdravlje – ističe ona.

Inače, tokom prethodnih dana, na javna mesta ekipe Službe su uglavnom izlazile zbog saobraćnih udesa, osoba pod uticajem alkohola, povreda, vrtoglavica, te prevoza pacijenata od ambulanti do Bolnice. Najviše intervencija u samoj Službi hitne medicinske pomoći bilo je zbog povišenog krvnog pritiska, gušenja, bolova u stomaku, alergija, povišene telesne temperature… Dodatni problem kod hipertoničara bio je taj što su mnogi zbog pada krvnog pritiska u toku dana smanjivali svoju dozu terapije, a što je uticalo na povećanje pritiska u noćnim satima, kada temperatura vazduha padne.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top