Groznica Zapadnog Nila odnela prve žrtve u ovoj sezoni

Postavljeno: 22.08.2021

Na teritoriji Srbije potvrđena su tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, od koji su se dva završila smrtnim ishodom. Oboleli su iz Južnobanatskog i Sremskog okruga. U Rasinskom okrugu ovo sezonsko oboljenje poslednji put registrovano je pre sedam godina

Za razliku od prethodne sezone kada u Srbiji nije prijavljen ni jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila, u ovoj sezoni, do 19.avgusta, registrovana su tri slučaja. Dvoje obolelih je preminulo, a reč je o osobama starosti 50 i 63 godine, sa pridruženim hroničnim bolestima.

Kako je objavljeno na sajtu Instituta Batut, prisustvo genoma virusa zapadnog Nila, otkriveno je krajem jula kod domaćih komaraca, na šest lokacija na teritoriji Pančeva i dve na teritoriji Beograda.

U zemljama u okruženju od početka ove sezone prijavljeno je deset slučajeva obolevanja u humanoj populaciji u Grčkoj, šest u Italiji, dva u Austriji i jedan u Rumuniji.

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine. Do prošle godine, registrovana su ukupno 1.032 slučaja obolevanja, a u istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

U Rasinskom okrugu, prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, groznica Zapadnog Nila poslednji put je registrovana 2015.godine. Na sreću, nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj koji može da se dovede u vezu sa ovom infekcijom.

Iako nije isključena mogućnost da i na teritoriji našeg okruga ima zaraženih komaraca, struka poručuje da nema mesta panici. Kako objašnjavaju, oko 80 odsto inficiranih nema nikakve simptome i znake bolesti.

Ovo virusno obolenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca kod oko 20 odsto zaraženih izaziva simptome slične gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom.

Samo u ređim slučajevima, dolazi do nastanka meningitisa ili encefalitisa, simptomi su glavobolja, ukočen vrat, dezorjentisanost, premori, slabost mišića i paraliza, i takvi slučajevi zahtevaju hospitalizaciju. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Oprez je, naglašaju epidemilozi, ipak potreban. Pored upotrebe repelenata prilikom boravka u prirodi, savetuje se i nošenje odeće svetlije boje i dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom kada je najintenzivija aktivnost komaraca ( u sumrak i zoru), upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i vratima, izbegavanje šuma i močvara.

U slučaju pojave bilo kakvih simtoma koji mogu da se dovedu u vezu sa ovim obolenjem, savet građanima je da se odmah jave svom izabranom lekaru.

D.P.

Foto: pixabay

Ostale vesti

back-to-top