Gradonačelnik o investicijama: zemljište za investitore, Aerodrom, saobraćajnice…

Postavljeno: 07.02.2017

Za kupovinu slobodnog građevinskog zemljišta u ovogodišnjem budžetu Grada Kruševca planirano je 120 miliona dinara što je, prema rečima gradonačelnika Kruševca, Dragija Nestorovića, nastavak politike stavaranja uslova za privlačenja stranih investicija. Investiciona ulaganja u Kruševcu sa pola milijarde dinara u 2013. godini stigla do skoro 2,6 milijardi, koliko bi, prema planu, trebalo ukupno da iznose investicije u ovoj godini

Tokom protekle četiri i po godine u Kruševcu su izvršena značajna investiciona ulaganja, u ukupnom iznosu od 6,5 milijardi dinara. U drugoj polovini 2012. godine uloženo je 0,4 milijarde dinara, u 2013. pola milijarde, u narednoj ukupne investicije su dostigle 1,1 milijardu dinara, da bi 2015. iznosile 2 milijade, a prošle godine 2,5 milijarde dinara. Na te brojke je u razgovoru za GRAD podsetio Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca.

– Za ovu godinu planirano je da ukupne investicije budu 2,57 milijardi. Buxetska sredstva za te namene iznose 1,08 milijardi, lokalna javna preduzeća i ustanove će investirati 193 miliona, a JP „Putevi Srbije“ pola milijarde dinara. EPS je u ovoj godini u Kruševcu planirao investicije vredne 116 miliona dinara, „Rasina energogas“ 575 miliona dinara, oko 37 miliona dinara bi trebalo da stigne iz republičkih sredstava, Opšta bolnica je za investicije predvidela 6 miliona dinara, a očekuje se i više od 68 miliona dinara donacija – precizirao je Nestorović.

Ovogodišnji ambiciozni planovi, objasnio je, proističu iz rezultata postignutih u prethodnom periodu.

– Prošle godine potpisali smo ugovor o dolasku nemačkog investitora „Kromberg i Šubert“, za koga je Grad Kruševac obezbedio lokaciju, zemljište na Aerodromu su kupili Lidl i investicioni fond Nepi, ozvaničena je izgradnja Bioenergane. Imajući sve to u vidu Grad je u ovogodišnjem budžetu predvideo 120 miliona dinara za pribavljanje u vlasništvo slobodnog neizgrađenog zemljišta, koje bismo mogli da ponudimo potencijalnim investitorima, jer trenutno za te namene imamo samo jednu lokaciju od 3,7 hektara kod OMV pumpe. Grad će pokrenuti incijativu za pribavljanje zemljišta HI „Župa“, „Plima M“, „Savremeni dom“, kao i za neke druge lokacije koje mogu biti atraktivne potencijalnim investitorima– najavio je Nestorović.

Inače, Grada Kruševac planira da tokom ove godine za investicije u okviru Programa uređivanja građevinskog zemljišta utroši oko 798 miliona dinara, od čega je oko 105 miliona dinara za poslove koji su preneti iz prethodne godine, 156 miliona dinara za pripremanje građevinskog zemljišta, dok će za njegovo opremanje biti izdvojeno 536 miliona dinara. Za saobraćajnice je planirano 106,5 miliona dinara, infrastrukturu 83 miliona dinara, za partnerno uređenje 55 miliona dinara te za opremanje slobodnih lokacija 225 miliona dinara.

Za tekuće održavanje predviđeno je nešto više od 389 miliona dinara. Investicije i tekuće održavanje ukupno iznose 1,18 milijardi dinara. U gradskom buxetu je za to predviđeo 1,08 milijardi, Republika obezbeđuje 37,4 miliona dinara, a ostali investitori 68,8 miliona dinara.

Među prioritetne investicije u ovoj godini spadaju izgradnja infrastrukture na starom Aerodromu, za šta je opredeljeno 75 miliona dinara, izgradnja ulice od Rode do Aerodromske, za šta se izdvaja 50 miliona dinara, potom prva faza rekonstrukcije Pionirskog parka, vredna 25 miliona dinara.

U ovoj godini biće urađene i ulice Jelene Dimitrijević, Jovana Nenada, Timočke bune, Kralja Vukašina, Braće Grim, Braće Spasić, Momira Petrovića, Dragoslava Cekića te pet ulica u Bivolju, za šta je u gradskom buxetu ukupno predviđeno više od 70 miliona dinara.

Za rekonstrukcije Ulice slikara Milovanovića i park kod OŠ „Dositej Obradović“, potom Hajduk Veljkove, Poručnika Božidara, Ostrva Vida i Lomine biće izdvojeno 38,3 miliona dinara.

Za rekonstrukciju i sanaciju poslovnih zgrada koje su u vlasništvu Grada, među kojima su domovi kulture te ambulanta u Rasadniku, u buxetu je predviđen 21 milion dinara, oko 15 miliona biće usmereno na sanaciju puteva, mostova, vodovodne i kanalizacione mreže na seoskom području, a 43 miliona dinara će biti opredeljno za investicije u osnovno i srednje obrazovanje.

Kapitalni projekti

Za tri od šest kapitalnih projekata ovogodišnjim budžetom predviđeno je ukupno 188 miliona dinara. Za Aerodrom Rosulje će biti izdvojeno 105 miliona dinara, za vodosnabdevanje seoskih naselja 53 miliona dinara, a za Istočnu obilaznicu 30 miliona dinara. Za projekte regulacije reke Rasine, kupalište na Rasini i za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Kruševca ovogodišnjim budžetom nisu predviđena sredstva.

Projekti javnih preduzeća U ovoj godini će, prema navodima Dragija Nestorovića, gradonačelnika Kruševca, biti realizovano više projekata čiji su nosioci ovdašnja javna i druga preduzeća. Poslovni centar je sa 14 miliona dinara sopstvenih sredstava nosilac investicije izgradnje garaže od 140 parking mesta n Trgu Kosturnice, a Grad taj projekat sufinansira sa 6 miliona dinara. Toplana će sa 16,5 miliona dinara finansirati radove na remontu glavnog kolta. To preduzeće će izgradnju vrelovoda za povezivanje sa budućom bioenerganom finansirati sa 87,5 miliona dinara iz kredita KfV banke. Vodovod u vodosnabdevanje seoskih naselja ulaže 18,5 miliona dinara, za te namene Grad izdvaja 8 miliona dinara, a Republika 26,5 miliona dinara. Prema podacima iz Gradske uprave preduzeće „Rasina energogas“ nastavlja sa izgradnjom gasovodne mreže duž Ribarske reke i drugih pravaca, a vrednost tih radova iznosi 4,6 miliona evra.

Ostale vesti

back-to-top