Građani u borbi protiv visokih temperatura

Postavljeno: 01.07.2024

Leto je doba godine koje mnogi povezuju sa suncem, odmorom i uživanjem na otvorenom. Međutim, visoke temperature mogu predstavljati ozbiljan izazov, posebno kada živa u termometru dostigne ekstremne vrednosti. Građani Kruševca, kao i mnogi drugi, pronalaze različite načine da se nose sa vrućinama koje donosi leto.

Od korišćenja klima uređaja i ventilatora, preko rashlađivanja hladnim tuševima, do provoda u prirodi, svaki pojedinac ima svoj način kako se prilagođava letnjim temperaturama. U nastavku, pročitajte kako se neki od stanovnika Kruševca bore sa letnjim vrućinama:

– Vrućine su ove godine zaista nepodnošljive. Uglavnom se zadržavam kod kuće gde imamo klima uređaj, a kada moram izaći, nosim šešir i pijem puno vode, rekla je L.S (39).

-Rashlađujem se tuširanjem hladnom vodom nekoliko puta dnevno. Pokušavam ne izlaziti vani tokom najtoplijih sati, a kada izađem nosim laganu odeću- kazala je T.P (27).

-Obožavam biciklizam, ali po ovim vrućinama to postaje izazov. Vozim rano ujutro ili kasno uveče i uvek nosim dovoljno hladne vode sa sobom. Umorim se tokom vožnje, a ovakva toplota mi dodatno otežava vožnju. Nadam se da će temperatura uskoro pasti za koji stepen niže- naveo je M.Đ (41).

-Sa dvoje male dece, vrućine su pravi izazov. Tokom dana ostajemo kod kuće sa uključenim ventilatorima. Deca obožavaju igranje u malom bazenu na naduvavanje u našem dvorištu, što im pruža osveženje i zabavu. Takođe, trudim se da pravimo voćne sokove i smutije koji su osvežavajući i zdravi. Najteže mi je noću kada je vruće i deca teško spavaju, istakla je J.D (35).

-Vikendima obavezno odlazimo do obližnje reke ili jezera gde se rashladimo i uživamo u prirodi. To nam pruža osveženje i priliku da se svi zajedno opustimo. Na poslu koristim klimu, ali kod kuće se oslanjamo na ventilatore i prirodnu ventilaciju, rekao je N.Ž (50).

-S obzirom na moje zdravstvene probleme, vrućine mi zaista teško padaju. Zbog visokog pritiska, moram biti vrlo oprezana. Većinu dana provodim kod kuće, u klimatizovanoj prostoriji, čitam knjige i gledam televiziju. Često se tuširam hladnom vodom kako bih se osvežila. Takođe, pazim na ishranu i unosim mnogo tečnosti, objasnila je penzionerka D.R (68).

-Kao vozač autobusa, vrućine mi predstavljaju veliki problem. Klima uređaj u autobusu je neophodan, ali i dalje osećam umor od visokih temperatura. Tokom pauza se trudim da ostanem u hladu i pijem mnogo vode. Kada nisam na poslu, kod kuće provodim vreme sa porodicom u klimatizovanoj sobi. Vrućine me često iscrpljuju, pa se trudim da uveče ranije legnem kako bih se dovoljno odmorio za sledeći radni dan, mrzovoljno je izjavio B.R (45).

T.S

 

Ostale vesti

back-to-top