Građani o novcu koji država daje: Značajna pomoć ili “kupovina” glasova?

Postavljeno: 21.09.2021

Od kako je sredinom marta prošle godine u Srbiji počela epidemija korone država je iz budžeta izdvojila značajna sredstva za “pomoć građanima“. Kruševljani to različito tumače, većina, uglavnom stariji, kaže da im ona veoma znači, dok mlađi smatraju da je reč o „kupovini“ glasova za izbore

Nakon sto evra za sve punoletne, po dva puta po trideset evra, od kojih je isplaćena prva polovina, a druga će biti u novembru, te 60 evra za nezaposlene, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dodatnih 20.000 dinara za sve penizionere krajem februara 2022. godine. Takođe, penzioneri će sutra (22.septembra) dobiti po još 50 evra, a potom u decembru svi građani još po 20 evra.

Mišljenja sugrađana su podeljena kada je u pitanju ovakva vrsta pomoći.

– Ja sam penzioner, radila sam kao prosvetni radnik. Moja penzija nije dovoljna za pristojan život, a opet smatra se da je moja penzija relativno dobra. Uzmite u obzir kako je ljudima koji imaju one poljoprivredne penzije koje ne prelaze 15 hiljada dinara. Ne znam kako oni izlaze na kraj svakog meseca. U tom smislu svaka pomoć je dobrodošla – rekla je N.M za naš portal.

– Meni lično svaka pomoć znači. Sve do sada koristio sam da izmirim račune, kupim nešto za u kuću. Uvek fali po malo – napomenuo je Dragoljub Vučić.

– Moram da priznam da je nama u kući izuzetno pomoglo onih sto evra na početku što su delili. Petoro je punoletnih kod mene, tako da smo te pare iskoristili kako bismo opremili kuću i kupili šta nam je bilo neophodo, a za šta nismo imali bez te novčane pomoći – kazao je Mirko Nikolić.

– Novac smo utrošili na svakodnevne račune, ništa konkretno. Ali dobro je i toliko što su dali, svaka pomoć znači – dodaje Slaviša Čikarić.

Mladi, međutim, prepoznaju jasan obrazac. Oni smatraju da je u pitanju „kupovina“ glasova za izbore, pre svega penzionera. Ističu da se pomoć mahom deli pred izbore, ili kao priprema za izbornu kampanju, te da narod u tom momentu i samu pomoć vezuje za vladajuću partiju.

– Ja sam novac uzeo normalno, nisam želeo kao neki po televiziji da se pravim da ne želim novac koji nude, zašto bih odbijao bilo šta. Ali jasno mi je da se radi o akciji da se namame penzioneri koji i bez toga veličaju ovu vlast – rekao je V.M.

– Sve pare koje su dali ja sam primio, i sto evra i ono za nezaposlene, pa i za vakcinu. Potrošio sam uglavnom na nebitne stvari, to je poklonjeno pa tako i trošim. Mojoj babi znači puno, sećam se da joj je neka suma stigla pred slavu, pa je bila još srećnija – kroz smeh priča Pavle Nikić.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top