Grad Kruševac upoznat sa inicijativom za proglašenje Mojsinjskih planina i Stalaćke klisure za zaštićena područja

Postavljeno: 09.01.2022

Grad Kruševac je dobio inicijativu za proglašenje Mojsinjskih planina i Stalaćke klisure za zaštićeno područje, koju će, nakon praznika razmotriti,  rečeno je našem portalu u Gradskoj upravi. Reč je o inicijativi koju su, ovdašnjoj lokalnoj samoupravi te opštinama Ćićevac i Ražanj, uputili WWF, Svetska organizacija za zaštitu prirode i Organizacija za političku ekologiju Polekol.

Iz organizacije Polekol su saopštili da je od ogromnog značaja zaštita ovog područja za očuvanje prirode, dok iz WWF dodaju da su zaštićena područja neravnomerno raspoređena po Srbiji te da treba povećati broj zaštićenih područja u dolini Južne i Velike Morave pa otuda i ova inicijativa.

Svetska organizacija za zaštitu prirode saoštila je da su sve tri lokalne samouprave pokazale razumevanje i interes za zaštitu i očuvanje ovog područje te napominju da je sada pravi trenutak da se obrate Zaovdu za zaštitu prirode i pokrenu važan poduhvat uspostavljanja zaštite.

Ovo potvrđuje pomoćnik gradonačelnice za ekologiju, održivi razvoj i energetiku, Ivan Parezanović koji kaže da je Grad Kruševac ranije pokazao interesovanje za zaštitu prirodnih područja, te je 2020. godine Osredak proglašen specijalnim rezervatom prirode, kao i neka druga područja.

Parezanović je za KruševacGrad konstatovao da su inicijativu primili, ali da još uvek, s obzirom na praznični period, nisu imali vremena da je razmotre.

On, takođe, kaže da mu je drago što postoji interesovanje da Mojsinjske planine i Stalaćka klisura postanu zaštićena područja te da će nakon praznika utvrditi šta se može uraditi po tom pitanju.

WWF i Polekol kažu da su zaštićenja područja ključna za očuvanje biodiverziteta i lokalni razvoj, kao i za očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa. Mojsinjske planine imaju specifičnu geološku građu i kao takve su jedne od najstarijih terena na području Srbije, dok Stalaćka klisura, sa dužinom od 24 kiometara i dubinom od 300 metara , predstavlja jedinstven geološki i predeoni fenomen.

Mojsinjske planine se nalaze neposredno zapadno od Južne Morave u blizini sela Mojsinje, dok je Stalaćka klisura nešto nizvodno ka Stalaću. Veći deo ovih područja pripada teritorijama Opština Ražanj i Ćićevac, ali obuhvata i severni deo teritorije grada Kruševca.

L.S.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top