Poslovne vesti: Grad Kruševac ove godine izdvojio 10 miliona dinara za mere energetske efikasnosti

Postavljeno: 25.01.2022

Prethodne godine, kroz pilot projekat koji je za cilj imao unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava Grad je sufinansirao zamenu stolarije za 10 domaćinstava, a radovi su završeni krajem 2021. godine. Ove godine, planirana su dva javna poziva, krajem januara biće raspisan javni poziv za zamenu stolarije, dok će u februaru građani moći da apliciraju za ugradnju solarnih panela. Još jedan javni poziv najavljen je sredinom godine kako bi se nastavilo sa pomenutim projektom koji će pored zamenu stolarije, obuhvatati i zamenu kotlova i ugradnju solarnih panela

Smatramo da je prošlogodišnji projekat bio vrlo uspešan. Opredeljena sredstva za 2022. godinu su ozbiljnija, naime za mere energetske sanacije u ovoj godini biće predviđeno 10 miliona dinara. Sredstva će biti utrošena na učešće u projektima koje raspisuje Ministarstvo rudarstva i energetike, za energetsku sanaciju objekata javne namene (škole, vrtići), i objekata u vlasništvu privatnih lica – navode iz Gradske uprave Kruševac.

Osim stolarije, ove godine imamo mogućnost da apliciramo i za zamenu kotlova i ugradnju solarnih panela. Preciznije informacije i uslove znaćemo po raspisivanju javnih poziva – dodaju iz Gradske uprave Kruševac.

Cilj ovog projekta je, inače, da se uveća broj domaćinstava u kojima će se menjati stolarija, te potrošnja energije smanji na minimum.

Projekat unapređenja energetske efikasnosti pomaže država finansirajući 50 odsto troškova, po 25 odsto daju resorno ministarstva i jedinica lokalne samouprave, dok preostalih 50 odsto plaćaju građani. Međutim i ovde bi mogli da budu napravljeni izuzeci. Kako prenosi e-kapija, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ukazuje na moguću dodatnu podršku najugroženijim područijima. Tako će lokalne samouprave četvrte kategorije razvijenosti za projekat energetske efikasnosti izdvojiti manji iznos, koji će ići na teret ministarstva.

Na području Rasinskog okruga u četvrtu grupu razvijenosti svrstane su opštine Brus i Varvarin.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top