Gračanica u bojama budućeg veka  

Postavljeno: 13.10.2021

Izložba slika „Gračanica u bojama budućeg veka – 700 godina zadužbine Kralja Milutina“, autora Nikole Bradića, otvorena je u Legatu Milića od Mačve. Ljubitelji umetnosti moći će da pogledaju 17 akvarela iz ovog ciklusa, koje je autor prvi put postavio prošle godine u Zubinom Potoku

-Istorijski značaj Gračanice i naših svetinja na Kosovu je dovoljan motiv da sedam vekova Gračanice bude inspiracija da ja iznesem ovu izložbu- kaže Bradić za KruševacGrad.

Po njegovim rečima, Gračanica je duboko povezana sa Kruševcom.

-Knez Lazarevo prvo grobno mesto je bilo u Gračanici, on je tamo sahranjen posle Kosovske bitke. Gračanica je značajna i u kulturnom životu Srba, sudbina srpskog naroda je jednaka sudbini Gračanice.

Kralj Milutin, zadužbinar Gračanice posebno je inspirisao ovog autora.

-On je napravio za 40 godina svoje vladavine, 40 zadužbina, vladao je Srbijom više nego svi vladari u srednjovekovnoj i savremenoj Srbiji. Gradio je u Jerusalimu, Carigradu, Solunu i naravno u Hilandaru. Imao je veliku podršku crkve, a uspešno je koristio i umetnost u političke svrhe – ističe on.

Bradić po drugi put izlaže u Kruševcu, 2009. godine je Legatu poklonio akvarel “Crna reka”, a ovaj put će još jedan svoj ostaviti Legatu Milića od Mačve.

-Milić je bio veliki srpski slikar, ostavio je dubok trag u našoj kulturi i umetnosti, a ja sam imao tu sreću i zadovoljstvo da 1989. za proslavu šeststo godina Kosovske bitke budem u Gračanici, kada je on izlagao svoje slike u porti manastira. Velika mi je čast što ovde izlažem i što je sada na neki način Gračanica pored Lazarice – navodi on.

Književnik Ljubiša Bata Đidić, otvorio je izložbu.

-Zahvalni smo Nikoli, jer je na dostojanstven način, kako priliči Svetom kralju Milutinu, predstavio ovaj ansambl veličanstvene lirsko – epske harmonje koja svakako u ovo vreme mora sve da nas ponese i dirne u srce, jer ovde su rasute i emocije koje nisu samo slikarskog kova, one se zapravo odnose na ono što nam se događa. Za Grančanicu je Desanka Maksimović rekla “Da bar nisi od kamena, da si jabuka da te u nedra možemo staviti i odneti negde odozdo” Ali upravo je mesto Gračanice tamo gde je Sveti kralj postavio, jer tamo se čuva naš indetitet, naša sveta misao, koju je ovde na izvanredan način predstavio Bradić – ističe Đidić.

Direktorka Kulturnog centra, Violeta Kaplarević, podsetila je prisutne da u Legatu postoji slika Milića od Mačve koja takođe tematizuje Gračanicu.

-Naš Legat ima značajnu sliku velikog slikara Milića od Mačve, “Milutinova i Simonidina Gračanica” na parčetu leteće srpske zemlje i letećim nebeskim balvanima. Ova izložba treba da nas podseti da nevidljivi umetnički luk treba sve da nas spoji, da budemo u jednom zajedništvu i duhovnosti – rekla je ona.

Muzičkom tačkom koju je na akustičnoj gitari izveo Vladimir Crnomarković, gitarista benda Lutajuća srca, propraćena je ova izložba.

M. S.


Iz biografije autora

Nikola Bradić rođen je 1960. godine u Blacu. Realizovao je tri tematske izložbe pod nazivima: “Nebo i hram” Svetinje Raško-Prizrenske eparhije, Manastir Crna Rijeka i Akvareli, koje su izlagane u 19 navrata kao samostalne izložbe. Takođe, izlagao je i svoje radove na 37 kolektivnih izložbi. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih likovnih kolonija. Jedan je osnivača likovne kolonije akvarela Gazivode u Zubinom Potoku. Od 1994. godine zaposlen je u Pokrajinskom kulturnom centru Priština-Leposavić, kao urednik multimedijalnih programa.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top