Godišnjica početka korone u Okrugu

Postavljeno: 20.03.2021

Nulti pacijent korona virusa u Rasinskom okrugu bio je muškarac iz Kruševca koji je, kako se pokazalo, bio u kontaktu sa stranim državljanima

Virus korona kod muškarca iz Kruševca registrovan je 20. marta prošle godine, samo dve nedelje nakon što je u Bačkoj Topoli zabeležen prvi slučaj zaražavanja u Srbiji.

Prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, nulti pacijent u Rasinskom okrugu uspešno se izborio sa ovim virusom.

U narednih deset dana u Okrugu su obolela još 43 lica, mesec kasnije taj broj se popeo na 277. Usledio je pad obolellih, a onda naglo povećanje u julu. Nakon relativno mirnog septembra sa 44 novobolela, brojke su ponovo počele da rastu, pa smo poslednji mesec u prošloj godini ispratili sa 4.748 obolelih.

Borba sa koronom nastavlja se i u ovoj godini. U prvoj polovini januara broj obolelih počeo je da opada, a onda je ponovo da raste. Ono što zabrinjava je da se sada u kovid ambulantu u većem broju javljaju pacijenti koji slabije reaguju na terapiju i već nakon pet, šest dana se vraćaju zbog pogoršanja kliničke slike.

Godinu dana nakon prvog registrovanog slučaja, svako od nas poznaje nekog ko je oboleo ili preminuo od korone. Neki su izgubili svoje najmilije, a da virus ne bira godine, potvrđuje podatak da je najmlađi preminuli pacijent u Okrugu imao samo 22 godine.

Virus korona u Rasinskom okrugu do sada je potvrđen kod 16.933 lica. Bitku sa ovim virusom izgubilo je 359 ljudi, a izlečilo se njih 13.902.
Ono što mi kao pojedinci jedino možemo u ovom trenutku da učinimo, je da poštujemo sve mere koje bi trebalo da nas sačuvaju od zaražavanja. Kako sve ovo predugo traje, moramo učiniti sve da sačuvamo i mentalno zdravlje.

A kada ćemo moći da odahnemo i kažemo da smo pobedili koronu to više niko ne zna. Ostaje nam samo da se nadamo da će taj dan doći što pre.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top