Godišnjica NATO bombardovanja Kruševca

Postavljeno: 12.04.2021

NATO napadi na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju počeli su 24.marta 1999. godine, a na današnji dan (12.april) , pre tačno 22 godine, pale su prve bombe na Kruševac. U toku agresije Iz Rasinskog okruga stradale su 52 osobe

Foto Rade Stanković , novinar, sa izložbe “Nato zločini u Rasinkom okrugu”

Prve bombe na Kruševac pale su na drugi dan Uskrsa, kada je pogođena Gradska toplana i deo fabrike „14.oktobar“. Samo dan kasnije bombardovan je most na Moravi koji Jasiku spaja sa gradom, kasnije je srušen i novi most na Rasini, a 14.maja, sa dva projektila, pogođen je i pogon fabrike „Trajal“.

Tokom NATO agresije, 30.aprila, bombardovan je i most u Trsteniku na Zapadnoj Moravi kada su smrtno stradale dve osobe, a na Svetu Trojicu (30.maj) meta je bio i most u Varvarinu, gde je poginulo desetoro a teško povređeno 40 ljudi. 

Foto Rade Stanković , novinar, sa izložbe “Nato zločini u Rasinkom okrugu”

Vazdušni napadi NATO saveza na Jugoslaviju počeli su 24.marta 1999. godine i trajali narednih 78 dana. U toku agresije poginulo je oko 2.000, a ranjeno više od 6.000 civila i vojnika. Potpuno je uništeno 119 a ozbiljno oštećeno 907 objekata. Na početku, glavni ciljevi bili su objekti PVO i radarske stanice, da bi kasnije NATO agresori otpočeli da gađaju i civilne ciljeve.

Iz Rasinkog okrugu od NATO bombi stradale su 52 osobe. Od ukupno stradalih 13 civila iz Okruga, desetoro je život izgubilo na Varvarinskom mostu, dve osobe su poginule prilikom bombardovanja mosta u Trsteniku, a jedna je život izgubila na Kosovu i Metohiji.

Foto Rade Stanković , novinar, sa izložbe “Nato zločini u Rasinkom okrugu”

D.P.

Ostale vesti

back-to-top