Godišnjica kruševačke Biblioteke, savremenika i čuvara pisane baštine

Postavljeno: 10.02.2020

Usvajajući nove tehnologije i koristeći ih da blagodeti knjige i čitanja približi mladjim generacijama, ali i da sačuva bogatu književnu i publicističku baštinu, ovdašnja Biblioteka obeležila je još jednu godišnjicu

Podsećanjem na februar 1857. godine, kada je u Kruševcu osnovano Čitalište, Narodna biblioteka Kruševac je, u modernom i prijatnom prostoru e-čitaonice, obeležila 163 godine rada. 

Direktorka mr Snežana Nenezić, podsetila je na učinjeno između dva rođendana:

Uradili smo dosta, imali smo brojne aktivnosti. Jedna od njih odnosi se na mobilnu biblioteku, čiji je broj stajališta povećan sa 17 na 22. Značajno je to što na jednom od njih, u OŠ „Sveti Sava“ u Čitluku prilikom odlaska imamo 270 zamena knjiga. U Velikom Šiljegovcu, na jednom od naših novih stajališta, na kome smo bili tek četiri puta, već imamo stotinak članova – navela je ona.

Biblioteka je, kako je dodala, postala redovni izlagač na Sajmu knjiga u Beogradu te na  sajmu knjiga u Andrićgradu. 

Podsetila je na brojne projekte koje je Biblioteka sprovela, poput projekta od „Svitka od skana“ koji je podrazumevao nabavku multifunkcionalnih vitrina, a cilj je da se pisana kulturna baština, pomoću modernih sredstava stavi u komunikaciju sa mladjim generacijama koje vole takvu tehnologiju. Kroz projekte je obezbeđena i wi – fi mreža u svim prostorima Bibliotke, koje inače radi on line i članica je COBISS sistema, a Gradska uprava je obezbedila novac za sistem automatske dojave požara.

Biblioteka je spremna za nove izazove, kod Ministarstva kulture i informisanja je konkurisala sa osam projekata i čeka rezultate. 

Ni tokom  proteklih godinu dana nije izostala izadavačka delatnost ovdašnje Biblioteke, koja je jedan od organizatora i učesnik Sajma knjiga Rasinskog okruga. Poslednji put sa njega je ponela priznanje za proznu publikaciju. Poslenici ovdašnje Biblioteke učestvovali su i govorili sna brojnim stručnim konferencijama, festivalima i skupovima.

U 164 – tu godinu Narodna biblioteka Kruševac je ušla sa oko 160 hiljada knjiga i oko šest i po hiljada korisnika. Broj članova Biblioteke je, kako je objasnila Nenezićka, ostao na prošlogodišnjem nivou zahvaljujući aktivnostima mobilne biblioteke, koja je sa oko tri hiljade publikacija kojima raspolaže, okupila oko 700 korisnika. Broj čitalaca se, kako je objasnila, izmedju dve godišnjice za dvadeset odsto  smanjio kod predškolaca.

Obeležavanju godišnjice kruševačke Biblioteke prisustvovali su upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, predstavnici Gradske uprave Kruševac, brojnih ustanova i institucija te Trayal korporacije, koja tradicionalno podržava aktivnosti ovdašnje Biblioteke.  

Za umetnički program bili su zaduženi glumac Nikola Rakić i učenik Muzičke škole „Stevan Hristić“  Dušan Ristić. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top