GO SSP: Roditelji dece sa smetnjama u razvoju bez podrške države

Postavljeno: 02.07.2021

Da mnogi roditelji dece sa smetnjama u razvoju gladuju kako bi svojoj deci obezbedili neophodnu medicinsku negu, te da je potrebna mnogo veća podrška države kada je u pitanju ova ranjiva kategorija, kazala je Sonja Antić iz GO SSP, na konferenciji za novinare te stranke

Navodeći šta je to što nedostaje ili postoji u nedovoljnoj meri, kada je u pitanju podrška roditeljima dece sa smetnjama u razvoju, Antićka je kazala da je to rana dijagnostika, usluga ličnog pratioca, pedagoškog i ličnog asistenta, usluga stanovanja uz podršku, dnevni boravci, razvojne grupe, socijalna i obrazovna inkluzija, te psihološka podrška roditeljima.

Istakla je da u porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju ima dosta razvoda, da zbog stresova ti roditelji često obolevaju, te da očekuje od nadležnih da uzmu u obzir te činjenice i pristupe rešavanju problema sa kojima se ti roditelji suočavaju.

– Decom i ljudskim životima se ne trguje, to nisu fontane i velelepni spomenici u čije se astronomske cene mogu ugraditi partija i bartija – kazala je ona, dodajući da bi roditelje koji gladuju kako bi svojoj bolesnoj deci obezbedili neophodne tretmane, trebalo pitati da li imaju podršku države i društva.

– Borićemo se svim silama za humanije, pravednije i slobodnije društvo, za društvo u kome će svako dete rasti uz svoju porodicu i živeti život dostojan deteta – poručila je ona, dodajući da se kvalitet jednog društva ogleda upravo u tome koliko su zaštićeni njeni najranjiviji članovi.

– Sramni su pokušaji aktuelne vlasti da problem prebaci na predsednika SSP-a koji je bio gradonačelnik samo Beograda. Problem jeste nasleđen, ali za deset godina vlasti imali su više nego dovoljno vremena da ga reše – poručila je Antić.

Na kraju, osvrnula se i na izveštaj MDRI „Zaboravljena deca Srbije“, uz poruku resornoj ministarki koja je izjavila da su to neistine i nagađanja, da obiđe domove, razgovara sa roditeljima, da obiđe vrtiće i škole, pa tek onda da komentariše.

Ostale vesti

back-to-top