GO DS: Sprečavanje odbornika opozicije da govore na Skupštini redovna pojava

Postavljeno: 13.12.2018

Povodom poslednje sednice lokalnog parlamenta kada su se jedino dok je on govorio javljale smetnje u tonu skupštinskog prenosa, odbornik Demokratske stranke, Milomir Marinković je na konferenciji za novinare u sedištu Demokratske stranke rekao da je ometanje opozicionih odbornika u raspravi česta praksa

– Kao opozicionim odbornicima uskraćuje nam se pravo na normalnu komunikaciju time što nas predsednik Skupštine isključuje iz rasprave i omalovažava nas komentarima kako navodno ne znamo da se prijavimo, a sve opcije su u njegovim rukama – objasnio je Marinković i konferenciju iskoristio da, kako kaže, saopšti ono što mu je bilo onemogućeno na skupštinskim sednicama.

On je najpre ukazao na praksu lokalne skupštine da u dnevni red uvrsti nekada i po petnaestak tačaka dnevnog reda po hitnom postupku, ocenjujući da je najčešće reč o želji da se izbegne rasprava o njima.

Komentarišući poslednje skupštinsko zasedanje, Marinković se osvrnuo na Odluku o uvećanju poreza na imovinu. Prema njegovim rečima, objašnjenje da je, zbog povećanja cena nekretnina ovo povećanje moglo biti i  daleko veće, licemerno je kada se zna kakav je materijalno socijalni položaj građana.

– Povećanje poreza za deset do dvadeset odsto je dodatni namet građanima, naročito onima u trećoj i četvrtoj zoni u kojoj je uglavnom reč o poljoprivrednom zemljištu.

Ocenio je i da su poljoprivrednici, čini se, višestruko kažnjeni zato što proizvode hranu za sve nas – počev od teških vremenskih prilika prošle godine, preko povećanja cena nafte protiv čega su se i pobunili, ali je pobuna pretnjama ugušena, pa do sada ustanovljenih stopa poreza.

Marinković je još kritikovao i javno privatno partnerstvo koje je grad sklopio u oblasti javne rasvete uz ocenu da bi jeftinije bilo da je uzeo komercijalni kredit za rekonstrukciju rasvete i zamenu živinih led sijalica. Rekao je i da je na rekonstrukciju javnog osvetljenja u selima potrošeno oko 900 miliona dinara, a da tek predstoji novi ugovor i novi trošak za područje grada.

Milija Jezdić, predsednik Foruma penzionera Demokratske stranke i član skupštinskog odbora za kadrovska pitanja, izrazio je na konferenciji ozbiljnu sumnju u način formiranja Saveta za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana. Njihov izbor je, smatra Jezdić, bio krajnje netransparentan.

– Odbor za kadrovska pitanja nije imao uvid ni u biografije prijavljenih kandidata niti u postupak njiihovog testiranja i rangiranja – ukazao je Jezdić. Napominjući da je Gradsko veće formiralo komisiju za njihov izbor, te da  je Skupština samo „aminovala“ izbor izvršne vlasti, Jezdić je procenio da gradsko zakonodavno telo nema nikakve garancije da novoformirani Savet od pet članova ima stvarni integritet za bavljenje korupcijom i antikoruptivnim merama.   

Ostale vesti

back-to-top