Glitch art u “Gnezdu”

Postavljeno: 03.09.2021

“Gnezdo” je danas ugostilo Ivanu Miljković, autorku audio vizuelne radionice “Mašina za sudbinu”. Radovi nastali na radionici biće izloženi u pomenutom prostoru

Glitch radionica, ukratko, podrazumeva učitavanje digitalnih fotografija u softver za obradu zvuka, koje poprimaju oblik šuma ili buke. Dalje, tako nastao zvuk se dodatno obrađuje i na kraju ponovo “pretvara” u digitalnu fotografiju. U ovom slučaju reč je o popularnoj selfi fotografiji na koju se primenjuje ovakva tehnika. Učešće u radionici je besplatno, a radovi se mogu poneti ili pak ostaviti i tako postati deo izložbe. Autorka Ivana Miljković prvi put je u našem gradu. Sunčan dan je dodatno obradovao nju i ekipu sa kojom radi, te smo ih zatekli na terasi Alternativnog kulturnog centra “Gnezdo” u procesu pripreme izložbe.

-Glitch radionice kao što je ova radim već četiri godine. Razvila sam ih da bih sa drugim umetnicima radila na nečemu što nije opterećeno nekim estetskim očekivanjima. O njima razmišljam kao o svojevrsnoj terapijskoj praksi – objašnjava Ivana Miljković za KruševacGrad.

Ovakva vrsta radionice idealna je prilika da se upoznamo sa nečim nesvakidašnjim. Osim toga svi posetioci mogu direktno da učestvuju u izložbi I time upotpune priču. Ivana je takođe i član KOIKOI benda, u kome svira bas.

-U Kruševcu ću biti večeras i sutra ujutru. Sve što uradimo ostavićemo ovde. Ovde je jako lepo, ovo zelenilo oko nas i rečica čine idealne uslove za rad. Uživamo. Ukoliko mi vreme dozvoli doći ću ponovo. Imam puno obaveza sa bendom, a nadam se da ćemo sledeći put doći u tom svojstvu – kaže ona.

Nenad Dimitrijević, zadužen za tehnička pitanja u “Gnezdu”, pomagao je Ivani i njenim kolegama tokom rada:

-Ovo nije klasična izložba. Ovo je radionica, mi sada pravimo radove koji će biti izloženi večeras. Takođe, deo tog otvaranja biće i koncert benda Seine. Radovi će biti izloženi najmanje nedelju dana, možda čak i dve.

Otvaranje izložbe je večeras, za kad je najavljen i pomenuti koncert benda Seine. Iz Gnezda pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže. Podsećamo, izložba se organizuje u okviru godišnjeg galerijskog programa „Gnezda“ podržanog od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kroz konkurs iz oblasti likovne, primenjene i vizuelne umetnosti, dizajna i arhitekture u 2021. godini.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top