Glas da „Gnezdo“ dobije sredstva od Evropske mreže kulturnih centara

Postavljeno: 03.03.2021

Alternativni kulturni centar “Gnezdo” ušao je uži krug za mikrogrant Evropske mreže kulturnih centara (ENCC). Na konkursu su predstavili svoja dva projekta, “Digitalna autonomija = Digitalna sloboda” i “Obojimo Gnezdo u ZELENO!”, a koji će projekat proći pored žirija odlučuje i publika. Zbog toga „Gnezdo“ poziva sugrađane da glasaju na sajtu ENCC i podrže njihove ideje

– Mi smo se prijavili sa dva projekta, “Digitalna autonomija = Digitalna sloboda” i “Obojimo Gnezdo u ZELENO!”(Digital autonomy = Digital freedom, i “Painting “The Nest” GREEN!“). Prvi projekat odnosi se na kategoriju etička digitalizacija, a drugi je za kategoriju ekološka održivost. Iako jedna organizacija ima pravo na samo jednu nagradu, podneli smo dva projekta da bismo mogli da se takmičimo u dve kategorije i kako bismo povećali šansu da jedan projekat pobedi – kaže Nenad Dimitrijević, menadžer projekta AKC „Gnezdo“.

Projekat “Digital autonomy = Digital freedom” usmeren je na smanjenje negativnog efekta koji po životnu sredinu ima korišćenje usluga BIG – DATA kompanija kao što su Google, Youtube, Facebook. Svaki put kad se neki video učita sa YouTube-a, ili kad se nešto pokrene sa Google-drive – a, hard – diskovi na njihovim serverima troše izvesnu količinu električne energije. Ta energija se stvara industrijski, i nužno je prati smanjivanje koncentracije kiseonika u korist ugljen-dioksida u atmosferi, što se u terminologiji zove digital carbon footprint.

– Naša ideja je da na krov „Gnezda“ stavimo sistem sa solarnim pločama koji će napajati naš lični server, na kojem će stajati naša internet prezentacija, arhiva, video i foto materijal, tekstovi koje žeimo da delimo sa publikom. Tako će sav sadržaj koji se plasira iz našeg kulturnog centra moći da se koristi bez ostavljanja traga u vidu digital carbon footprint-a, jer se utrošena energija dobija od Sunca, što je čist i obnovljiv izvor energije. Sa ovim projektom smo trenutno u velikom vodjstvu u kategoriji Etička digitalizacija – objašnjava on.

Projekat “Painting “The Nest” GREEN!” je u kategoriji ekološke održivosti i zasnovan je na povećanju efikasnosti „Gnezda“ u smislu potrošnje energije za grejanje tokom zime.

– Ako povećamo energetsku efikasnost „Gnezda“, trošićemo manje energije za grejanje, štedećemo novac na gorivu i izbacivati manje dima i ugljen dioksida u atmosferu. Projekat podrazumeva i opremanje „Gnezda“ boljom termoizolacijom na prozorima, vratima i drugim otvorima, instalaciju infrastrukture za posećivanje „Gnezda“ biciklima (solarni tuševi i parkinzi za bicikle), ali i volonterske akcije čišćenja obale Rasine u blizini „Gnezda“ – navodi Dimitrijević.

Ideja da se posadi travnjak na krovu „Gnezda“ našla se u oba projekta. Kako kažu, na taj način uštedeće se velika količina novca, a postići isti termoizolacioni efekat koji ima stiropor.

– Osim uštede u novcu, značajno je i što proizvodnja te silne količine stiropora ima posledice u vidu velike količine mikroplastike koja podvodnim vodama odlazi u okean i na dugoročnom planu zagađuje čitavu planetu – kaže on.

Oba projekta će imati značajan edukativni karakter, sve aktivnosti će biti sprovedene u obliku radionica i obuka na kojima će učesnici moći da pomognu i da nauče sve o procesima postavljanja servera, sistema solarnih ploča, termoizolacije zelenim krovom.

– Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane koji žele da nauče praktične aspekte ovih aktivnosti da isprate Facebook stranicu AKC Gnezda i da se prijave za radionice ukoliko jedan od naših projekata bude finansiran. Ovim putem pozivamo sve čitaoce da glasaju za naše projekte, kako bi se povećala šansa da ih dobijemo, jer je trka još daleko od kraja i svaki glas je značajan – objašnjava Dimitrijević.

Po njegovim rečima, finansijska sredstva jestu veliki motivator, ali to nije najvažniji razlog zašto se “Gnezdo” prijavilo za ovaj projekat.

– Radi se o odličnoj prilici da se postigne pozitivna vidljivost na evropskom nivou, da se ostvare kontakti i saradnje koje će ubuduće olakšati realizaciju i dobijanje drugih evropskih projekata, da se “Gnezdo” postavi kao primer dobre prakse u ENCC-u. Reč je o mnogim pozitivnim efektima ovog projekta, kao što su uticaj na poboljšanje životne sredine, podizanje svesti o problemima sa životnom sredinom, obučavanje i opremanje zajednice alatima i znanjima da se suprotstavi tim problemima. Što se tiče neophodnosti sredstava, Gnezdo ima redovne troškove održavanja, za struju, internet, grejanje i slično, a pandemija korona virusa nas je veoma ograničila u radu. Svaka aktivnost koju sprovodimo ima neku vrstu troškova. Ugovor kojim kontrolišemo prostor ima ograničeno trajanje. Nadamo se da će i grad prepoznati važnost postojanja ovakvog prostora za stanovnike lokalne zajednice i izdvojiti značajnija sredstva za razvoj kulture i umetnosti u Kruševcu – kaže on.

Svi sugrađani koji žele da daju svoj glas „Gnezdu“ mogu to da učine do 14. marta tako što će na linku https://encc.eu/calls/up-grants , izabrati jezičak “Submissions”, naći projekte „Gnezda“ po naslovu i fotografiji, a zatim ući u projekat i na kraju teksta glasati klikom na „Vote“.

M.S.

O programu

Program “Up Grants” sprovodi Evropska mreža kulturnih centara ENCC (European Network of Cultural Centers), koji broji preko 200 različitih kulturnih centara širom Evrope. Program “Up Grants” je sistem dodeljivanja mikrograntova kulturnim centrima za pronalaženje inovativnih i učinkovitih ideja za pet kategorija delovanja: ekološku održivost, cirkularnu ekonomiju, održivu mobilnost, socijalnu održivost i etičku digitalizaciju. U svakoj kategoriji biće dodeljena nagrada od 3000 evra, a podneto je oko 200 projekata za sve kategorije dok je njih 46 uspelo da se kvalifikuje dalje. Program se finansira velikim delom iz budžeta Evropske komisije za kulturu, a ima i sopstvene resurse.

Ostale vesti

back-to-top