Gerontodomaćice: Pomoć u kući i lek za dušu

Postavljeno: 30.09.2022

Vaninstitucionalnu usluga za stare „Pomoć u kući“ na teritoriji Grada Kruševca trenutno koristi 615 lica. Ova usluga socijane zaštite koju sprovodi Gerontološki centar a finansira Grad , omogućava sugrađanima „trećeg doba“ da ostanu u svojoj kući, a da im se uz pomoć i podršku gerontodomaćica omogući dostojanstvena starost.

Iako gerontodomaćice obavljaju brojne poslove koji olakšavaju život korisnicima ove usluge, starija lica kažu da im ta pomoć značajno olakšava život, ali da im podjednako znači i pažnja koju dobijaju od gerontodomaćica. Pojedini navode da su one jedine osobe koje ih redovno posećuju, te da svaki svaki put željno isčekuju njihov dolazak, kako bi imali sa kime da popričaju, popiju kafu, podele radost i tugu.

Ovakva svedočenja korisnika ove socijalne usluge, još jedna su potvrda da starijim licima pored bolesti i nemogućnosti da samostalno zadovolje osnove životne potrebe, najteže pada upravo samoća.

Prema svedočenju poznavaoca prilika na terenu, usamljenija su stara lica u ruralnim sredinama koje bliski srodnici uglavnom obilaze retko, a što je dodatni problem za one kojima je pored pomoći u svakodnevnom životu, neophodna i redovna medicinska pomoć.

Ova, danas najzastupljenija socijalna usluga u Kruševcu, zaživela je 2016. godine, u okviru projekta koji je tada realizovan u saradnji sa resornim ministarstvom. Projekat je trajao četiri meseca a uslugu je koristilo 97 lica.

Sada imamo 615 korisnika, odnosno, 403 domaćinstva koja koriste uslugu „Pomoć u kući“ i to 272 na području Grada i 131 na seoskom području, u 42 sela. Ukupno je angažovano 48 gerontodomaćica, a deo tima su i psiholog, pravnik, obračunski radnik, koordinator rada gerontodomaćica, zatim tri medicinska tehničara i dva fizioterapeuta- kaže Jelena Mijailović, direktorka Gerontološkog centra.

Prema njenim rečima, usluga „Pomoć u kući“ namenjena je odraslim i starijim licima sa ograničenjima fizičkih i psihičkih sposobnosti.

To su lica koja  nisu u stanju da žive u svojim domovi bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, a pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa– objašnjava ona, dodajući da je svrha pomoći u kući  podrška korisnicima u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, kako bi se unapredio ili održavao kvalitet života.

Inače, posao gerontodomaćice je održavanje doma (usisavanje, brisanje prašine, pranje sudova, peglanje odeće, brisanje prašine…), nabavka namirnica, plaćanje računa, odlazak po recepte kod izabranog lekara, te nabavka lekova u apoteci.

Gerontodomaćice pripremaju i lake obroke i, ukoliko je potrebno, hrane staro lice. Takođe, one kontrolišu uzimanje propisanih lekova, te pružaju pomoć pri odlasku kod lekara- kaže direktorka, dodajući da je posao gerontodomaćice težak,  odgovoran i pre svega human.

A da se ovaj posao ne može raditi kvalitetno ukoliko ga ne radite sa ljubavlju, stava su sve gerontodomaćice. Navode da je usamljenost ponekad teža od bolesti i nemoći, te da svaki dolazak koriste da svojim korisnicima ulepšaju dan, da im upute lepu reč, osmeh, da popričaju sa njima. Kažu da je topao pogled i osmeh koji dobiju kada se pojave na vratima, najbolja nagrada za ono što rade.

Njihov iskreni osmeh kada nas ugledaju na vratima nema cenu. Pre nego što krenemo bilo šta da radimo, uvek nas zamole da sednemo i popričamo.To nikada nije izgubljeno vreme jer ih to uvek usreći– kažu gerontodomaćice.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top