Frilenseri u protestnoj šetnji Beogradom poručili: “Ne damo vam našu budućnost”

Postavljeno: 08.04.2021

Juče započete protestne aktivnosti Udruženja radnika na internetu kampovanjem ispred zgrade Skupštine, danas su nastavljene velikim protestnim skupom. U 11 časova ispred Skupštine okupili su se građani iz cele Srbije, uključujući i Kruševac, i krenuli u protestnu šetnju Beogradom. Na čelu protestne povorke bili su transparenti „Ne damo vam našu budućnost“ i „Porez da – pljačka ne“, a učesnici su zastajali ispred zgrada Ministarstva finansija i Vlade i skandirali „lopovi, lopovi“ i „Svi, svi, svi – svi kao jedan“

Predsednik udruženja Miran Pogačar rekao je tokom protesta koji se odvijao pod sloganom „Tražili su bes-dobiće bes!“, da je ova vlast svojim postupcima “na ulicu izvela ljude koji nikada na nju ne bi izašli” i da će izlaziti kad god bude trebalo. – Borba će još da traje na različite načine, mi ćemo da se borimo, ali ovo im nećemo oprostiti, zapamtićemo im – poručio je Pogačar.

Učesnicima protesta obratio se i član Udruženja radnika na internetu Nemanja Grujić.

– Ovde smo zato što smo besni – započeo je Nemanja svoje vatreno obraćanje okupljenima ispred zgrade Vlade Srbije. – Mesecima posle neuspelih pregovora sa Vladom, koji se pregovorima ne mogu ni nazvati, od njih ni reči. Odjednom, oni vade predlog, vade iz šešira svoje lične frilenserčiće, koji sa smeškom prihvataju predlog i Vlada ga usvaja i hitno šalje u Skupštinu. A mi? Tražili smo pregovore, a dobili smo pozorišnu predstavu – rekao je Grujić i dodao: – Države pomažu svoje građane, a nas naša tera u robove Njihov trik je da nas razjedine, a naša snaga je u jedinstvu. Razjedinjeni smo poraženi, ujedinjeni smo snažni, a kad jednog dana naučimo da nastupamo kao jedan, tada ćemo biti nepobedivi.

Na skupu je govorio i predstavnik pokreta Odbranimo reke stare planine, Aleksandar Jovanović Ćuta. Konstatovao je da ova vlast uništava prirodna dobra i pametne ljude ove zemlje, da se moramo boriti i da je ključna reč sada u Srbiji pobuna.

Protest se, bez ikakvih incidenata, završio nakon 2 sata na trgu Slavija gde je Miran Pogačar poručio da će novi veliki protest verovatno biti za 15 dana. Naglasio je važnost udruživanja sa svim grupama građana nezadovoljnim načinom na koji ova Vlada tretira svoje građane i uništava zemlju u kojoj živimo.

Protestne aktivnosti su reakcija frilensera na to što je Vlada predlog, koji oni nisu prihvatili i za koji tvrde da će ih odvesti u dužničko ropstvo, poslala u Skupštinu na usvajanje. Frilensere su podržali mali privrednici i ugostitelji, koji su donirali hranu i piće za kampere, mnoge ekološke organizacije, uključujući i ORSP. I frilenseri će podržati njih, počev od velikog Ekološkog ustanka 10. aprila koji će dočekati u kampu ispred Skupštine, a onda se pridružiti protestu.

Zanimljivo je da se jutros, nakon ledene noći koje su proveli u šatorima, frilenserima u kampu kratko obratila premijerka Ana Brnabić, rečima da je ona uvek spremna za razgovor. Da li će do njega i doći, videće se u narednim danima.

Z.B.

Ostale vesti

back-to-top