Fotografije Vojislava Lukovića pred Kruševljanima

Postavljeno: 25.02.2022

Izložba fotografija nastalih u hramovima Srpske pravoslavne crkve tokom bogosluženja okupljenih pod nazivom “Božanstvena svetlost” otvorena je u Galeriji Kulturnog centra. Ovim fotografijama, Vojislav Luković preneo je svoj vizuelni i duhovni doživljaj kao aktivni učesnik liturgije 

 -Kada govorim o svom radu volim da citiram svog prijatelja, Pavla Aksentijevića, koji je prepoznatljiv po pojanju i slikanju, i koji je rekao da je ikonopis njegova molitva. Moj rad tokom liturgije nije molitva u onom smislu koji svi podrazumevaju, u tom trenutku morate biti aktivni i u molitvi, službi i fotografiji i ne propustiti nijedan detalj. Sve ove fotografije su nastale u liturgijskim momentima, mene kao aktivnog učesnika, jer sasvim je druga priča kada ste na liturgiji kao vernik u brodu crvke, a druga kad ste u oltaru i kad se promeni perspetkiva. Sve me je to nagnalo da iskoristim talenat koji mi je Gospod dao da probam da ga ovaplotim tako što ću zabeležiti te trenutke i da ih likovno obradim-kaže Luković za Kruševac Grad.

Slikarskim pristupom obrade svetlosti Luković uvodi publiku u mistični svet Crkve klasičnom fotografskom formom  prevodeći je iz položaja pasivnog posmatrača u stanje aktivnog učesnika događaja. Poigravajući se sa kompozicijom i svetlom autor naglašava posebnu atmosferu liturgijskih obreda.

-Autor uverljivo prikazuje likove u crkvenim obredima i na neki poseban način predstavlja motive koje je do sada malo fotografa obrađivalo na ovaj poseban način. U dešifrovanju njegovog stvaralaštva primetan je slikarski pristup u korišćenju fotografskog objektiva. Upotreba kontrasta svetla i senke koji utiču na celokupnu kompoziciju dodatno se ističe trodimenzionalnost figura i predmeta. Poput starih majstora, Karavađa i Rembranta autor uvlači posmatrača u delo –navodi Marija Stojadinović, urednica likovnog programa Kulturnog centra i dodaje da nas Luković svojim delom otvoreno poziva da zakoračimo u unutrašnjost svog bića i istražimo Svet(l)ost koja u svima nama postoji.

Izložba “Božanstvena svetlost” je prva po konkursu za izlagačku sezonu u 2022 godini, a Kruševljani će moći da je pogledaju do 17. marta.

M.S.


O autoru

Vojislav Luković diplomirao je slikarstvo na FLU 1989.godine. U Narodnom Muzeju u Beogradu stekao je zvanje slikara – restauratora, gde je i radio na konzervaciji i restauraciji slika i ikona na platnu i drvetu. Luković je samostalni umetnik i član ULUPUDS-a. Bavi se kreativnom fotografijom u kojoj je stekao međunarodna fotografska zvanja, kao i mnoge nagrade na međunarodnim takmičenjima. Na listi je 10 najuspešnijih fotografa Foto saveza Srbije u 2020. i 2021. god.

 

 

Ostale vesti

back-to-top