Flautistkinja čarobnog glasa nastupila u rodnom gradu 

Postavljeno: 17.08.2022

Marija Milosavljević, flautistkinja i solo pevačica, posle tri godine ponovo je nastupila u svom rodnom gradu. Koncert pod nazivom “Muzička lepeza”, organizovan u okviru Leta kulture, oduševio je kruševačku publiku 

Koncertom koji je održan na platou ispred Kulturnog centra, sastav Duo marol promovisao je svoj novi CD. Brojna publika uživala je u četiri vrste muzike i mnoge pesme koje se nalaze na njihovom disku, a koje se mogu naći na online platformama – Spotify, Amazon music, pod imenom “Bruecke zum Licht”, što znači Most ka svetlosti.

Ova flautiskinja čarobnog glasa rođena je u Kruševcu, gde je pohađala OŠ “Vuk Karadžić” i Srednju muzičku školu “Stevan Hristić”. Osnovne akademske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, instrumentalni odsek flauta u klasi profesora Miomira Simonovića. U toku školovanja osvojila je oko dvadeset nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima u Srbiji i Austriji u disciplinama flauta i solo-pevanje.

Godine 2011. otišla je u Majnc (Nemačka) na master studije flaute u klasi izvrsnog flautiste, profesora Dejana Gavrića, inače unuka najmlađeg srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata Momčila Gavrića.

– U toku master studija u Majncu počela sam da sviram traverzo – baroknu flautu. Godine 2017. završila sam druge po redu master studije pod nazivom „barokna izvodjača praksa“ na traverznoj flauti u klasi jednog od vodećih svetskih flautista, Karla Kajzera. Traverzo je preteča moderne flaute. Poslednjih godina u svetu postoji praksa da se barokna muzika izvodi na kopijama originalnih instrumenata iz 17. veka.

U toku tih studija počela je da svira u baroknim orkestrima u Rajnskoj oblasti, Hesenu i šire sa vodećim svetskim dirigentima na baroknoj sceni. Takođe je počela da predaje flautu u muzičkim školama u Visbadenu i Oberurzelu. Tri puta je svirala kao solista u Alte Oper – Staroj operi u Frankfurtu, koja prima svetske umetnike. Godine 2015. snimila je svoj prvi CD sa kvartetom flauta iz Majnca.

-Koleginice su mi bile iz Koreje, Japana i Mađarske, a zajedno smo nastupale pet godina širom Hesena. Finansijska sredstva za snimanje CD-a i kupovinu novih instrumenata smo prikupile uz pomoć organizacije KulturMut iz Rajnske oblasti na online platformi Startnext, gde su ljudi iz čitavog sveta mogli da finansijski podrže nas projekat.

Marija se, od svoje 16. godine aktivno bavi solo pevanjem. Njeni profesori su bili Lidija Jevremović i Ljubica Živković, zatim u Majncu i Frankfurtu Tijana Grujić, Henriette Meyer-Ravenstein i Aldomor Mollov.

-Cilj mi je oduvek bio da sve svoje muzičke sposobnosti integrišem u jedan koncept i koncert. Godine 2018. sam dobila priliku da sviram u ansamblu Flutenspektakl, koji postoji već više od 20 godina u Frankfurtu, a članovi ansambla su isključivo žene. Počela sam da pišem aranžmane operskih arija za glas i sedam flauta i izvodim ih sa tim ansamblom širom Nemačke. Prošle godine sam sa Flutenspektaklom snimila svoj drugi CD.

U maju ove godine Duo marol nastupio je u okviru Festivala flautista u Francuskoj, u blizini Bazela.

Publika je uvek oduševljena našim nastupima, a dobili smo i vrlo pozitivne kritike u Frankfurtskim novinama, kao i pohvale našeg CD-a u Magazinu „Nemačko udruženje flautista“, pa imamo zakazane koncerte za naredne dve godine.

Muzički sastav Duo Marol sa svojim kolegom Oliverom Ruške iz Frankfurta, oformljen je pre četiri godine. Oliver svira klavir i gitaru, komponuje i piše aranžmane.

– Sa njim sam usavršila svoj muzički izraz i dobila inspiracije za sopstvene kompozicije i aranžmane. Izvodimo autorsku muziku, klasička dela, džez standarde i balkansku tradicionalnu muziku. 

Ministarstvo kulture u Hesenu je 2021. godine finansiralo njihov projekat snimanja CD-a i video spota, kao i snimanje još jednog CD-a Oliverovih dečjih pesama. Pored umetničkih projekata, Marija predaje muziku u jednoj osnovnoj školi u Frankfurtu i flautu u Gimnaziji u Oberurzelu

Ž. Milenković

 

 

Ostale vesti

back-to-top