„Festival javne istorije – Čemu još istorija“? – narednog vikenda u Kruševcu

Postavljeno: 20.05.2021

Višednevni događaj koji obuhvata izložbe, panel diskusije, posetu odabranim lokacijama i pozorišnu predstavu predstavlja jedan od načina da putem različitih formi propitujemo naše kolektivno sećanje, da kreiramo uvide u to na koji način su specifični događaji iz prošlosti uticali na našu svakodnevicu i na razumevanje društvenog konteksta u kom živimo

„Festival javne istorije – Čemu još istorija“? realizuje Alternativni centar za devojke u saradnji sa Centrom za primenjenu istoriju iz Beograda, a uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbije. Prostor za izložbe i panele ustupio je Alternativni kulturni centar Gnezdo, a događaj u Kruševcu startuje u subotu, 22. maja.

Za 18 sati zakazano je otvaranje izložbe koja, kako najavljuju organizatori, objedinjuje lokalnu kulturu sećanja na žene stradale u narodno oslobodilačkoj borbi (NOB) i sećanje na 90-te godine 20. veka predstavljene kroz objektiv lokalne štampe. Izložba će biti otvorena do 28. maja u Alternativnom kulturnom centru Gnezdo, svakoga dana od 16 do 19h časova.

U 18,30 u istom prostoru je na programu panel diskusija “Istorija ženskog organizovanja” u kojoj su panelistkinje Marijana Stojčić iz Centra za primenjenu istoriju, Snežana Jakovljević iz Udruženje žena Peščanik i Anita Pantelić iz Alternativnog centra za devojke. Panel će moderirati Andrijana Kocić, takođe članica Alternativnog centra za devojke će moderirati ovaj razgovor.

Nedelja, 23. maj rezervisan je za javno vođenje “Putevima borbe za slobodu”. U periodu od 11 do 17 sati biće organizovana poseta lokacijama u okolini Kruševca (Jastrebac, Lomnica i Slobodište) važnim za razgovor o nasleđu Drugog svetskog rata i dešavanjima tokom 1990-ih godina 20. veka. Polazak je sa Trga Kosturnica, u 11, a zbog ograničenog broja mesta, obavezne su prijave za organizovani prevoz koje možete poslati na mejl [email protected] , ili u inbox stranice https://www.facebook.com/aczd.ks, i to najkasnije 24 sata pre polaska.
se sastoji iz tri celine:

Deo Festivala je i predstava “Skrovišta Slobodišta” koju, po motivima dnevnika Ane Frank izvodi dramska sekcija OŠ “Sveti Sava”, a koja je nedavno dobila prvu nagradu na ovogodiŠwem Festivalu školskog teatra. Predstava je zakazana za seru, 26. maj, takođe u AKC Gnezdo.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top