Evropska nedelja mobilnosti, šesti put u Kruševcu

Postavljeno: 15.09.2020

Od 16. do 22. septembra Kruševac učestvuje u programu “Evropska nedelja mobilnosti”, a manifestaciju će pratiti brojne aktivnosti u koje će biti uključena deca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, ustanove , saobraćajna policija, građani. Kako je Kruševac prošlogodišnji evropski pobednik Evropske nedelje mobilnosti, otvaranju manifestacije prisustvovaće brojni gosti, među kojima i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infratsrukture Zorana Mihajlović

– Kao prošlogodišnji evropski pobednik “Evropske nedelje mobilnosti”, Kruševac ima tu čast da ove godine manifestaciju otvori na nacionalnom nivou, u prisustvu ministarke Zorane Mihajlović, predstavnika švedske ambasade i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici uručiće gradonačelnici Jasmini Palurović pehar Evropske komisije, a svih 50 prošlogodišnjih učesnika Evropske nedelje mobilnosti, dobiće zahvalnice – kazao je Ivan Parezanović, pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku, na danas održanoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti je “Mobilnost bez zagađenja za sve”, a za ovu temu odabran je i slogan “Izaberi! Pokreni se!”.

– Manifestacija ima za cilj promociju održivih vidova prevoza (pešačenje, vožnja bicikla, javni prevoz), umesto korišćenja privatnih automobile za kraće relacije. Svedoci smo problema zagađenja vazduha, saobraćajnih gužvi, zauzimanja javnih površina od strane prakriranih automobila. Ovi problemi mogu se umanjiti i prevazići korišćenjem održivih vidova prevoza i zato je važno raditi na unapređenju infrastrukture za pešaćenje i vožnju bicikla, kao i na promociji ovakvih načina kretanja – kazao je on, dodajući da će se u skladu sa ovogodišnjom temom Evropske nedelje mobilnosti tokom svih sedam dana organizovati aktivnosti,
uz promovisanje trajnih mera.

Manifestaciju koja će trajati od 16. do 22. septembra obeležiće brojne interesantne aktivnosti u koje će biti uključena deca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, ustanove, saobraćajna policija, građani .

– Pripremili smo aktivnosti za sve uzraste. Pozivam sve građane da se pridruže gradskoj biciklističkoj vožnji u subotu popodne, a okupljanje će biti u 16 i 30 , ispred sale Soko. Takođe, tokom cele nedelje, imaćemo razne sportske aktivnosti na otvorenom, poput badmintona, stonog tenisa, atletike, joge, pilatesa… Izložba oštećenih vozila u saobraćajnim nezgodama, koju organizuje saobraćajna policija, može se videti u četvrtak i petak, na parkingu sale Soko, gde posetioce izložbe očekuju i određena objašnjenja za svako izloženo vozilo – kazala je Jelena Nikolić, savetnica za održivu urbanu mobilnost, te pozvala građane i da popune anketu na temu održive urbane mobilnosti koja je dostupna na internetu i sprovodi se u svim gradovima učesnicama iz Srbije.

Međunarodna manifestacija “Evropska nedelja mobilnosti”, čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija, održava se svake godine u periodu od 16. do 22. septembra. Manifestacija je posvećena različitim temama iz oblasti održive urbane mobilnosti a njen cilj je da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternative .

Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine je preko 3.000 gradova i opština, iz 50 država Evrope i sveta, obeležilo je ovu manifestaciju. Kruševac je dobitnik nagrade Evropske nedelje mobilnosti za 2019. godinu u kategoriji većih opština, a grčki grad Karditsa u kategoriji manjih opština. Preostale dve nagrade za održivu mobilnost, koje je dodelila Evropska komisija, otišle su u belgijsku prestonicu Brisel i u španski grad Pontevedra .

D.P.

Ostale vesti

back-to-top