Etno udruženje „Car Lazar“ izložilo svoje radove

Postavljeno: 15.02.2023

Članovi Etno udruženja „Car Lazar“  su povodom 12 godina rada  izložili svoje originalne ručne radove  prožete duhom tradicije: najrazličitije suvenire, predmete i ukrase od drveta, odeću sa etno motivima, pletene igračke, na prodajnoj izložbi ponudili građanima.

Ovo Udruženje osnovali su Kruševljani koji neguju i poštuju tradiciju, običaje i stare zanate. Kako navode, njihova misija je očuvanje srpskog duha i svega što je tradicionalno, a pomalo zaboravljeno.

-U Udruženju sam od početka, od kako sam postala penzionerka, a godinama sam kao krojačica radila u Jastri, a pravila sam i kostime za KUD 14. oktobar, gde sam zavolela etno motive. Mahom svim članicama ovog udruženja šijem stvari, jer sam jedina krojačica. Najčešće šijem dečiju garderobu, kecelje i peškire za veselja. U našem udruženju je divno, lepo se družimo i međusobno pomažemo-istakla je Ružica Vukanić.

Do sada su organizovali  brojne akcije sa Turističkom organizacijom Grada Kruševca, Gradskom upravom, Privrednom komorom i osnovnim školama u vidu predstavljanja starih zanata kao što su tkanje, heklanje, vez, slikarstvo, grnačarija…

Sa svojim radom vole da upoznaju širu zajednicu, a posebno im je drago kada njihove radove primeti mlada publika.

Apelujemo na mlade da prepoznaju značaj starih zanata i da neguju srpski duh i tradiciju. Ponosni smo na našu istrajnost i to što smo opstali već dvanaest godina-naglasila je Margareta Jaćimovi, PR ovog udruženja.

Inače, članovi ovog Udruženja uveliko prikupljaju materijal za snimanje dokumentarnog filma o starim zanatima i njihovim vrednostima, a ako u tome želite da im pomognete, ili želite da pazarite neke od njihovih ruktovorina, možete ih naći u prostorijama Udruženja, na lokaciji Vukomana Milenkovića 5 (Pored Lazareve česme).

M. J.

 

Ostale vesti

back-to-top