Epidemiolog doktor Predrag Pavlović: Beležimo višestruki rast obolelih

Postavljeno: 13.01.2022

Broj zaraženih u Rasinskom okrugu porastao je pet puta za nedelju dana. Proslava Nove godine i svakodnevna okupljana uzrokovali su nagli rast broja zaraženih. Direktor Zavoda za javno zdravlje doktor Predrag Pavlović naglašava da omikron soj sve više pogađa mlade ljude, jer su oni bili najaktivniji tokom prethodne nedelje

-Do sada nismo imali ovakav skok broja obolelih. Ovo je sve posledica dočeka Nove godine. Ispred kovid ambulanti uglavnom ćete videti mlade ljude koji su bili na dočeku ili na otvorenom ili u zatvorenom. Naši praznici se poklapaju sa inkubacijom ove bolesti. Inkubacija traje sedam dana, a rastojanje između naših praznika je takođe oko sedam dana – rekao je Pavlović.

Naš sagovornik naglasio je da omikron soj daje blažu kliničku sliku, ali da nas to ne sme zavarati, jer opasnost od teže kliničke slike postoji, naročito kod nevakcinisanih.

-Ovaj virus fokusira se na dušnik  i gorne respiratorne puteve. Upale pluća su nešto ređe. Međutim, samim tim što se zadržava u grlu, on je dodatno opasniji za širenje zaraze zbog kašlja i kijanja kada se izbacuje ogromna količina virusa – dodaje on.

Imunizacija se ne odvija željenim tempom. Sve je manji broj onih koji su zainteresovani da prime neku od ponuđenih vakcina.

-U Rasinskom okrugu prvom dozom vakcinisano 49 posto, drugom 48 posto, a trećom 27 posto punoletnog stanovništva. U Kruševcu, prvom dozom vakcinisano je 54 posto punoletnog stanovništva, drugom 53, a trećom 29 posto – navodi Pavlović.

I u narednom periodu očekuje nas, kako ocenjuje, povećanje broja obolelih. Pred nama su još neki praznici (pravoslavna Nova godina) koji mogu da predstavljaju potencijalnu opasnost i ubrzaju širenje virusa.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top