+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Zdravlje » Epidemilozi o značaju imunizacije – Velikim obuhvatom protiv epidemije!

Epidemilozi o značaju imunizacije – Velikim obuhvatom protiv epidemije!

U nedelji imunizacije koja je ove godine organizovana pod sloganom “Povećajmo obuhvat imunizacijom”, kruševački epidemilozi ukazali na značaj vakcinisanja dece protiv zaraznih bolesti, te uputili apel roditeljima da eventualne nedoumice oko vakcina ne rešavaju tražeći informacije na internetu, već da to čine uz savet i u saradnji sa stručnim licima

Prema rečima Mirjane Avramović, epidemiloškinje ovdašnjeg Zavoda za za javno zdravlje, informacije o štetnosti vakcina iz redovnog kalendara imunizacije dece protiv zaraznih bolesti, koje na internetu plasira antivakcinalni lobi, razlog je što se pojedini roditelji odlučuju da svoju decu ne vakcinišu i time im uskrate pravo da se zaštite od zaraznih bolesti koje mogu ostaviti trajne posledice , u krajnjem slučaju i dovesti do smrti.

Imunizacija je najbolja mera u borbi protiv zaraznih bolesti. Osim što sprečava pojavu bolesti, vakcinacija sprečava i nastanak komplikacija od potencijalne zarazne bolesti, u krajnjem slučaju i smrtni ishod – ističe ona.

Uz poziv roditeljima da obavezno vakcinišu svoju decu i konstataciju da jedino visok obuhvat imunizacijom (preko 95 odsto ciljne populacije) sprečava epidemijsku pojavu zaraznih bolesti, Avramovićka objašnjava da su ozbiljni neželjeni efekti nakon imunizacije veoma retki, odnosno, da se najčešće javljaju bezazlene prateće pojave, poput bola i crvenila na mestu aplikacije, ređe i povišene telesne temperature.

vakcinacija

Ozbiljnije reakcije su veoma retke, javljaju se kod jednog na više stotina hiljada vakcinisane dece. Komlikacije koje nastaju kao posledica same bolesti, međutim, mnogo su češće – kaže ona, navodeći kao primer za to male boginje kod kojih će jedno od dvadeset obolele dece dobiti upalu uva, jedno od 20 do 25 obolelih dobiće upalu pluća, dok će jedno do dvoje dece , od 1.000 obolelih, umreti.

Avramovićka kaže da izostanak vakcinacije u obuhvatu preko 95 odsto dovodi do epidemijske pojave određene zarazne bolesti, te da smo upravo zbog nedovoljnog obuhvata u period od 2007. do 2015.godine imali epidemiju malih bogiwa na teritoriji Srbije.

Prema njenim rečima, na području Rasinskog okruga tada nije bilo epidemije malih boginja, s tim da je 2009.godine na ovom području zabeležena manja epidemija zauški.

U našem okrugu je za većinu vakcina obuhvat imunizacijom preko 85 odsto, za neke se kreće i do 95 odsto, što se smatra idealnim obuhvatom – kaže ona, navodeći da je u cilju postizanja idelanog obuhvata akcenat posebno stavljen na imunizaciju dece iz marginalizovanih grupa.

U kalendaru redovne imunizacije dece postoje vaccine protiv deset zaraznih bolesti, a prema rečima Avramovićke, snabdevenost vakcinama u Rasinskom okrugu je dobra.

Imamo sve vakcine i iako se povremeno nešto duže čeka na određene isporuke, sva deca u okrugu se za sada vakcinišu na vreme – ističe ona.

Kao ilustraciju kada je u pitawi značaj imunizacije u velikom procentu, navela je podatak da je, zahvaljujući tome što se imunizacija protiv velikih boginja sprovodi od 1839. godine, danas ta zarazna bolest potpuno iskorenjena.

Iskorenjena je i difterija, a radi se i na tome da se potpuno iskoreni i dečija paraliza, kao i da se , ako je moguće, eliminišu male boginje – navodi ona, dodajući da je za tako nešto potrebno da svi roditelji imaju svest o značaju vakcinisanja dece.

Roditeljima koji nedoumice oko vakcine rešavaju tražeći informacije na internet poručila je da to ne rade, da su informacije o štetnosti vakcina koje plasira antivakcinalni lobi netačne, te da bi o eventualnim dilemama o tome da li treba ili ne da vakcinišu dete, trebalo da razgovaraju sa pedijatrom ili epidemiologom.

Istakla je da je pedijatar dužan da o nevakcinisanju deteta obavesti sanitarnog inspektora koji nakon toga izriče meru imunizacije, te da ako i nakon toga dete ne bude vakcinisano, sledi novčana kazna u iznosu od 150.000 dinara, kao i prijava porodice Centru za socijalni rad, za zanemarivanje deteta.

D.P.

U nedelji imunizacije koja je ove godine organizovana pod sloganom “Povećajmo obuhvat imunizacijom”, kruševački epidemilozi ukazali na značaj vakcinisanja dece protiv zaraznih bolesti, te uputili apel roditeljima da eventualne nedoumice oko vakcina ne rešavaju tražeći informacije na internetu, već da to čine uz savet i u saradnji sa stručnim licima Prema rečima Mirjane Avramović, epidemiloškinje ovdašnjeg Zavoda za za javno zdravlje, informacije o štetnosti vakcina iz redovnog kalendara imunizacije dece protiv zaraznih bolesti, koje na internetu plasira antivakcinalni lobi, razlog je što se pojedini roditelji odlučuju da svoju decu ne vakcinišu i time im uskrate pravo da se zaštite od zaraznih bolesti koje mogu ostaviti trajne posledice…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Kampanju bojkota najavljuje i Narodna stranka

I Narodna stranka u Kruševcu započinje lokalnu kampanju bojkota martovskih parlamentarnih izbora. Na konferenciji za novinare u sedištu ove stranke, ...

Svečana akademija povodom Dana oslobodjenja – prilika za sumiranje urađenog

Svečana akademija, kojm je u Kruševačkom pozorišti završen višednevni program obeležavanja Dana oslobodjenja Kruševca u Drugom i Prvom svetskom ratu, ...

Okrugli sto u Legatu Milića od Mačve

U organizaciji Istorijskog arhiva Kruševac u Legatu Milića od Mačve održan je oktugli sto o temi „75 godina od oslobođenja ...

“Retrovizor” u Umetničkog galeriji

Tradicionalna Oktobarska izložba, svojevremeno pokrenuta oko koncepta predstavljanja aktuelnih umetničkih strujanja i stvaralačkog trenutka autora koji radom ili životom pripadaju ...

Otvoren Park prijateljstva

Puštanjem balona u nebo, gradonačelnica Kruševca je, zajedno sa članovima Dečijeg hora Kulturnog centra, zvanično otvorila Park prijateljstva, preko puta ...