Ekološki ustanak nastavlja protest, najavljeno novo okupljanje u Kruševcu

Postavljeno: 17.12.2021

Novi protest protiv kompanije „Rio Tinto“ i iskopavanja litijuma u Srbiji, kako je saopštio pokret Ekološki ustanak, biće održan u subotu, 18. decembra u 14 sati ispred Vlade Srbije. Na društvenim mrežama se pojavio poziv za održavanje skupa u Kruševcu, koji bi, kao prethodne dve subote,  trebalo da počne u 13 i 30 časova na Trgu glumaca

Nakon što je Skupština grada Loznice, na sednici po hitnom postupku, stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana tog grada, kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, Ekološki ustanak je ocenio da je to još jedan uspešan korak ka cilju – „proterivanju Rio Tinta i sličnih predatorskih kompanija iz Srbije“.

-Blokade su dale svoj rezultat, a gradjani pokazali svoju moć. Medjutim, konačan cilj nije ostvaren. Ne verujemo na reč onima koji su je sto puta pogazili –  navodi Ekološki ustanak u saopštenju za javnost. 

Taj pokret od Vlade zahteva da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koji su potpisani sa Rio Tintom, navodeći da bi se time i formalno-pravno ta kompanija proterala iz zemlje. Ekološki ustanak je zatražio i obustavljanje svih prekršajnih i krivičnih postupaka protiv gradjana koji su učestvovali na blokadama te procesuiranje batinaša koji su vršili nasilje nad demonstrantima.

Mediji su preneli izjavu predstavnika pokreta, Aleksandra Jovanovića Ćute, koji je rekao da povlačenje Prostornog plana grada Loznice, kojim je bila predvidjena izgradnja rudnika litijuma, nije konačno rešenje te da će protesta biti dok se projekat kompanije Rio Tinto zvanično ne okonča.

Blokada saobraćaja, kako je najavljeno, neće biti, a planirano je da se protesti održe ispred Vlade Srbije, odnosno ispred lokalnih samouprava. 

Podsetimo da su se Kruševljani pridružili protestima protiv kompanije „Rio Tinto“ i rudarenja u Srbiji, pokrenutim širom Srbije, te su prethodne dve subote održali protestne šetnje i blokadu saobraćaja, dok su prve nedelje protesta prošetali. Takođe, pokret „Kreni – Pokreni“, koji je tada zajedno sa Ekološkim ustankom te brojnim drugim ekološkim organizacijama pozvao na proteste, prošle nedelje okončao svoje učešće jer su nadležni povukli iz procedure sporan Zakon o eksproprijaciji te izmenili Zakon o referendumu i narodnoj incijativi, što su bili zahtevi tog pokreta.
J.B. 

Ostale vesti

back-to-top