Ekološki ustanak najavio proteste u 40-tak gradova

Postavljeno: 10.12.2021

Pokret Ekološki ustanak je saopštio da nastavlja proteste, najavio da će oni u subotu u 14 časova biti održani u četrdesetak gradova te naveo da je glavni cilj „proterivanje Rio Tinta“ iz Srbije. Medju gradovima u kojima su najavljeni protesti i blokade su, kako je navedeno na fejsbuk stranici Eko ustanka, i Kruševac i Brus

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u centru Beograda, gradjane i organizacije na nastavak protesta za vikend. On je rekao da u ime 40 organizacija traži da se iz Prostornog plana Loznice izbriše projekat „Jadar“ i da se javni servis, ali i ostali mediji u Srbiji otvore za ljude koji će javnosti reći istinu o tom rudniku.

Potrebno je da se povuku svi postupci protiv ljudi koji su dobili prijavu zbog učešća u protestima, kao i da policija prekine da maltretira ljude zbog toga. Oni moraju dobro da razmisle na čijoj su strani, a oni koji su batinali ljude moraju da budu procesuirani u skladu sa zakonom – rekao je Jovanović.

Nakon protesta, kako je on rekao, uputiće se ka Loznici, a javnost će biti obaveštena o daljem toku protesta.

Pokret „Kreni – Promeni“, koje je bio među organizatorima prethodna dva protesta saopštio je da, nakon što je Zakon o eksproprijaciji povučen iz procedure, a Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi izmenjen, odustaje od blokada, jer su zahtevi koje je postavio ispunjeni.

Podsetimo da se prošle subote u Kruševcu na protestu okupilo oko 300 sugrađana koji su, nakon šetnje, na sat vremena blokirali kružni tok na Trgu mira, ispod Policijske uprave.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top