Edukativni centar: Uspešno završen projekat „Radna praksa“

Postavljeno: 25.05.2023

U Edukativnom centru predstavljeni su rezultati projekta „Podrška integraciji na tržište rada povratnika i drugih teže zapošljivih grupa kroz sticanje nedostajućih veština za tržište rada’’, koji je sa Edukativnim centrom zajednički sproveo i Razvojni biznis centar Kragujevac. Ovaj projekat započet je u junu prošle godine, a u njemu je učestovalo 51 nezaposleno lice

-U okviru projekta sproveden je Program „Radna praksa u kompanijama za povratnike i druga teže zapošljiva lica“ koji podrazumeva plaćenu radnu praksu u trajanju od 2 meseca za nezapolsena lica i to: povratnike iz inostranstva i teže zapošljive grupe na tržištu rada, kod poslodavca koji imaju potrebu za novim zapošljavanjem u određenim zanimanjima i priliku za zasnivanje radnog odnosa– rekao je Ilija Jovanović iz Edukativnog centra Kruševac.

Marija Dragić, projektna menadžerka programa GIZ-a, naglasila je da je vrednost ovog programa bila oko 100 hiljada evra, a da je  u njemu učestovalo, 51 nezaposleno lice – povratnika iz inostranstva i pripadnika teže zapošljivih grupa na tržištu rada koji su kroz učešće na plaćenim radnim praksama stekli kompetencije za zanimanja, za kojima su poslodavci na lokalu iskazali potrebe. Do sada su od strane poslodavaca radno angažovana 24 podržana lica od 42 koja su uspešno završila program plaćene radne praksez dok je još 8 lica i dalje u programu.

– GIZ je već 23 godine prisutan u Srbiji, a veliki fokus našeg rada je na podršci ugroženom građanstvu, samim tim ovaj projekat imao je za cilj da podržimo povratnike po sporazumu o remisiji  i lokalno ugroženo stanovništvo. Mogu da poželim sreću svim praktikantima koji su se dobro pokazali kod poslodavaca da nastave uspešno da rade svoj posao-rekla je Dragićka.

Da je ovaj projekat uspešno realizovan istakao je Nemanja Jovičić iz Razvojnog biznis centara iz Kragujevca.

-Naše mere koje se tiču zapošljavanja mladih kroz organizovanje radnih praksi pokazale su se dobro, što je GIZ prepoznao i omogućio nam da realizujemo tu meru i kroz njihov projekat. Ovako smo testirali meru koju već dugo sprovodimo, na jednoj drugoj ciljanoj grupi. Pokazalo se da mera fukcioniše i „radi“ i na ovoj ciljnoj grupi. Nadamo se da su znanja i veštine koje su stekli kroz projekat stekli bez obzira na to da li su zasnovali radni odnos. Rezultati koje smo ostvarili kazuju da smo uspešno realizovali ovaj projekat i nadamo se da ćemo da nastavimo sa ovakvim inicijativama zajedno GIZ-om i u narednom periodu. 

Poslodavci koji su učestvovali u Programu u Kruševcu su Dabi beton doo za zanimanje operater u proizvodnji betona, Tekgas doo za zanimanje zavarivač PE cevi, Paradox kafe, Čarapanska meana i Kafeterija BUT 037 za zanimanje konobar – barmen, Menjačnica Bobi i Duka za zanimanje menjač – blagajnik.

Program je realizovan u Vranju, Bujanovcu, Kruševcu, Beloj Palanci i Prijepolju.

Inače, ovaj projekat je realizovan pod okriljem Globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ (PME), koji u Srbiji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a uz finansijsku podršku Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

M. J.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top