Dve novinarke iz Srbije nagrađene na takmičenju mladih novinara i novinarki Zapadnog Balkana

Postavljeno: 22.12.2021

Katarina Baletić i Nevena Petaković iz Nove ekonomije deo su ekipe od devetoro novinara i novinarki koji su osvojili prvu nagradu na takmičenju mladih novinara i novinarki u okviru programa Media for All. Takmičari su osam nedelja radili u tročlanim regionalnim timovima, zajedno sa svojim mentorima na izradi priča o temama značajnim za mlade danas

Timsko takmičenje koje je organizovano u okviru programa Media for All, okupilo je 36 mladih novinara i novinarki iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, koji su radili u timovima i izradili 12 veoma značajnih priča u kojima mladi na Zapadnom Balkanu mogu da se pronađu. 

Žiri je, kako se navodi u saopštenju, bio toliko impresioniran kvalitetom radova da je odlučio da prvu nagradu podele tri tima: 

Katarina Baletić i Nevena Petaković iz Srbije i Teodor Gjerga iz Albanije nagrađeni su za priču „Finansijski problemi odlažu osamostaljnivanje mladih od roditelja“.

Gentiana Ahmeti sa Kosova, Jona Kaso i Đoana Calaku iz Albanije nagrađeni su za priču „Borba za posao tera medicinske sestre za Nemačku“. 

„Mladi se odlučuju za skupe alternative da bi sačuvali mentalno zdravlje“, priča je koju su napisali Erisa Krieziu iz Albanije, Đurđa Radulović i Andrea Jelić iz Crne Gore. 

Tokom događaja, predstavnica žirija na Takmičenju mladih novinara i novinarki, Una Hajdari, iznela je detalje više detalja o kriterijumima i rezultatima ocenjivanja, nakon čega su tri prvorangirane priče predstavili njihovi autori i autorke.

Kako je objasnila Una Hajdari, priče su ocenjivane na osnovu nivoa u kom su oslikavale standarde profesionalnog novinarstva, dobrog pripovedanja i originalnosti i značaja ideje. 

-Žiri je bio veoma zadovoljan kvalitetom podnetih članaka i preporučuje novinarima i novinarkama da svoje priloge objave. Najvažnije je to što članci predstavljaju saradnju između zemalja u regionu u kome je saradnja u oblasti novinarstva uvek mogla biti na višem nivou, a ovo je važan primer koji su podneti radovi pokazali. Odabrani prilozi su zbir ocena sva tri člana žirija i ovom prilikom čestitamo pobednicima izjavila je Hajdari.

-Najpozitivnije iskustvo koje sam stekla iz ovog programa je rad sa kolegom iz Albanije i mentorkom iz Bosne i Hercegovine, jer sam na taj način stekla šire uvide o mladima i o situaciji u regionu rekla je prilikom dodele nagrade Katarina Baletić, jedna od dve nagrađene novinarke iz Srbije. Inače, i Katarina i njena nagrađena koleginica Nevena Petaković rade u redakciji  Nove ekonomije. 

Program Media for All usmeren je na unapređenje kapaciteta medija mladih za izradu kvalitetnog, relevantnog, etičkog i rodno osetljivog sadržaja, povećanje interesovanja i angažovanja mladih u medijima na lokalnom nivou i olakšavanje regionalnog umrežavanja mladih u medijima. 

On podržava mlade novinare i novinarke i medije koji se bave mladima kroz aktivnosti u okviru programa za obuku mladih novinara i novinarki, mentorstvo za odabrane medije mladih i regionalno takmičenje mladih novinara i novinarki gde su novinari radili u tročlanim timovima na kreiranju priče o temi koja zanima njihovu generaciju.

Program realizuje British Council u saradnji sa Balkanskom mrežom za istraživačko novinarstvo (BIRN), Thomson Foundation i INTRAC (Međunarodni NVO centar za obuku i istraživanje), a finansira ga Vlada Velike Britanije.

Piter Braun, direktor British Council-a za Zapadni Balkan, čestitao je pobedničkim timovima na regionalnoj onlajn konferenciji koja je okupila medije mladih sa Zapadnog Balkana i čiji je cilj bio jačanje i širenje umrežavanja među mladima u medijima na Zapadnom Balkanu.

N.B. 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top