Dve decenije kasnije sa nosiocima petooktobarskih promena u Kruševcu: Srdjan Milivojević

Postavljeno: 17.10.2020

– To je svakako najveličanstveniji dan u novijoj istoriji Srbije. Zaustavljeni su ratovi, komadanje i izdaja Srbije u režiji tadašnje vlasti. Srbija je bila u slobodnom padu našeg ekonomskog sunovrata. Da nije bilo 5. oktobra verovatno bi mi iz Kruševca bili na redu da osetimo sudbinu izbeglica – kaže naš sagovornik.

Među onima koji su predvodili petooktobarske promene u Kruševcu i Srbiji bio je i Kruševljanin Srđan Milivojević. On je bio jedan od lidera Otpora, organizacije koja se borila protiv režima Slobodana Miloševića. Milivojević je tokom političke karijere, nakon što je Otpor 2004. godine kolektivno pristupio Demokratskoj stranci, u trenutku kada su demokrate bile u opoziciji, u tri mandata bio odbornik u Skupštini Kruševca i republički poslanik u takođe tri mandata. I danas je član Demokratske stranke. U razgovoru za krusevacgrad.rs, povodom dve decenije od petooktobarskih dešavanja, kaže da bi ponovo učinio isto, ali da bi upornije insistirao na donošenju Zakona o lustraciji, Zakona o zabrani zločinačkih organizacija, Zakona o ispitivanju porekla imovine i Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela.
#Šta se u Kruševcu dešavalo izmedju 24. septembra i 5. oktobra 2000. godine?

Već u 21 sat i 30 minuta tog 24. septembra 2000. godine na osnovu rezultata sa svih biračkih mesta bilo je očigledno da se Kruševac, jedno od glavnih uporišta socijalista, zahvaljujući hrabrosti građana Lazarevog grada, konačno upisao u red slobodnih gradova. Neki građani Kruševca, među njima i moj otac Dobrosav, njegovi prijatelji zubar Đorđe Ilić, advokat Koča Đorđević, veterinar Žarko Brkić, prvi put od 1944. godine osetili su dah slobode. Pobedu Demokratske opozicije Srbije na Trgu Kosovskih junaka proglasio je Miodrag Đidić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, a pored hiljada razdraganih građana, ostala mi je u sećanju kao veoma upečatljiva slika policajaca koji su se neizmerno radovali takvom izbornom rezultatu i desetine zastava Otpora i Srbije u rukama mojih sugrađana. Već sutradan Slobodan Milošević je odbio da prizna izborni poraz. Počeli su štrajkovi, blokade puteva u kruševačkom kraju, a svakog dana održavani su najveći politički skupovi u istoriji Kruševca na kojima se okupljalo nekoliko desetina hiljada građana rešenih da spreče izbornu krađu. Ono što je najvažnije, protesti su bili nenasilni uz pokušaje nekih provokatora da naprave određene nemile scene.

* Kako je izgledao odlazak Kruševljana u Beograd 5. oktobra 2000. godine?

Kruševljani su, koliko se sećam, put Beograda otišli sa četrdesetak autobusa. Ja sam na žalost ostao u Kruševcu jer je dogovor bio da, ako stvari ne krenu po planu koji je napravljen, Demokratska opozicija po svaku cenu brani slobodu gradova u Srbiji. Među prvima koji su ušli u Skupštinu i u zgradu RTS – a bili su baš Kruševljani. Uprkos žestokoj pucnjavi ispred zgrade televizije niko nije nastradao zahvaljujući bageristi Ljubisavu Đokiću Džou koji je podignutom utovarnom lopatom spasio okupljene.

* Osvrt na Peti oktobar nakon dve decenije?

To je svakako najveličanstveniji dan u novijoj istoriji Srbije. Zaustavljeni su ratovi, komadanje i izdaja Srbije u režiji tadašnje vlasti. Srbija je bila u slobodnom padu našeg ekonomskog sunovrata. Da nije bilo 5. oktobra verovatno bi mi iz Kruševca bili na redu da osetimo sudbinu izbeglica. Neki koji se pozivaju na jaku privredu Kruševca pre 5. oktobra zaboravljaju najveću hiperinflaciju u istoriji čovečanstva, platu od 5 maraka, nestasice svega, bankrot GP “Jastrepca”, “22. jula”, “Zadrugara”, “14. oktobar” razoren bombama, ljude kojima se dugovalo 24 poljoprivredne penzije, 19 dečijih dodataka, 5 penzija ljudima koji su ih primali sa velikim zakašnjenjem. O političkim ubistvima, ratnim zločinima i strahotama koje smo preživeli, mladi ljudi danas veoma malo znaju.

* Kako Srbija izgleda danas?

Ono vreme je bilo otelotvorenje zla, ovo danas je farsa. Strašila iz tog vremena, peti ešalon onih koji kod Miloševića nisu mogli da doguraju dalje od šegrta zla, danas su na vlasti. Farsa je nekada opasnija od orginala. Danas je u Srbiji ponovo uspostavljena čvrsta sprega vlasti i organizovanog kriminala što je jedna od definicija mafije. Ubistvom Olivera Ivanovića u Srbiji je stavljen znak jednakosti između perioda pre 5. oktobra i ovog danas. Imamo najstrašnije kršenje medijskih sloboda i sasvim neregularne izborne uslove uprkos donetim zakonima. Urušene su sve institucije. Srbija je i zvanično proglasena neslobodnom zemljom. Napredna mafijaska organizacija je za 8 godina opljackala najmanje 15 milijardi evra.


* Kada bi vratio vreme unazad da li bi sve isto uradio?

Da…ali bih mnogo jače i upornije insistirao da se uradi ono što je Otpor predlagao, a nije prihvaćeno. Mislim na Zakon o lustraciji, Zakon o zabrani zločinačkih organizacija, Zakon o ispitivanju porekla imovine i Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela.

* Čime se sada baviš?

I dalje sam član Demokratske stranke i aktivno učestvujem u političkom životu Srbije kao protivnik režima Aleksandra Vučića boreći se za slobodu Srbije. Takođe, pre 5. oktobra bio sam privatni preduzetnik što sam i danas.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top