Dualno obrazovanje: Budući konobari i kuvari uče od ugostitelja

Postavljeno: 15.09.2021

U Hemijsko-tehnološkoj školi potpisani su ugovori o dualnom obrazovanju sa tri ugostiteljske firme, u kojima će praksu sticati 26 budućih konobara i kuvara, đaka prve godine te škole

Program obuhvata 26 polaznika raspoređenih u tri ugostiteljske firme. Specifičan rad sa učenicima obuhvata teorijsku nastavu u školi, koju će kasnije nadograđivati i praktično primeniti. Planom je predviđeno između 12 i 14 praktičnih časova nedeljno. Učenici su već raspoređeni, po pet budućih konobara i kuvara praksu pohađa u restoranu “Bagdala” i “Trajalovoj” vili na Jastrepcu, a po troje u kafiću-restoranu “Arabika”.

– Učenici su na ovaj način uključeni u poslove ugostiteljstva. Oni svoje znanje utvrđuju kroz praksu. Ovakav vid saradnje moguće je nastaviti i nakon zavšetka obrazovanja kada one učenike koji se pokažu kao vredni zapošljavamo u našoj firmi – kaže direktor “Arabike” Branislav Jovanović.

Direktorka Hemijsko – tehnološke škole Verica Agatonović Milanović potvrđuje da đaci ovakvim načinom obrazovanja stiču znanja koja kompanije očekuju od njih:

– Sve te kompanije pružaju mogućnost zaposlenja nakon obrazovanja, jer su se đaci i obrazovali po njihovim standardima. Ovo je vrlo važno za sve koji učestvuju u ovom procesu. Naši đaci su odgovorni i odlaze redovno na svoje aktivnosti u objektima kojima su raspoređeni, pored đaka i njihovi roditelji imaju pozitivna iskustva sa ovim programom.

Učenici druge godine, koji su već godinu dana u ovom sistemu, ističu iskustvo kao najbitniji segment dualnog obrazovanja. Prijaju im dinamičnost i netipičan način obrazovanja.

– Nadam se da ću ovim putem steći dodatno znanje i veštine koje će mi pomoći da lakše nađem posao kada završim srednju školu. Upoznao sam mnogo dobrih ljudi. Sada sam na Jastrepcu, a velika prednost je što zarađujemo, odnosno plaćen nam je rad koji obavljamo – napominje Nikola Zlatanović, učenik druge godine.

Za njegovog školskog druga Nenada Gajića dualno obrazovanje znači mogućnost sticanja iskustva i upoznavanja novih ljudi. Nada se da će mu to pomoći da se sutradan zaposli u struci za koju se obrazovao – dodaje Nenad Gajić, učenik.

Ovo je druga generacija učenika koji se u Hemijsko-tehnološkoj školi po dualnom modelu obrazuju za kuvare u konobare.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top