DS Kruševac: “Na Skupštini iznete nestine o gasifikaciji”

Postavljeno: 30.08.2016

Postavljanje gasne infrastrukture na području grada Kruševca sprovodi se nezakonito, a sam posao predstavlja neracionalno trošenje para koje će i građani Kruševca nadoknađivati svojim učešćem u republičkom budžetu, rekao je novinarima Desimir Pavlović, potpredsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Kruševcu

Konferencija je sazvana povodom replike koju je odborniku demokrata o ovoj temi na Skupštini uputio Bratislav Gašić, a koji, po rečima Desimira Pavlovića, “ne sadrži odgovor, ali sadrži optužbe”, te da “Bratislav Gašić, kada nema odgovor ni rešenje, optužuje druge” i “nastupa tabloidno”.

– Optužbe da smo mi učestvovali u privatizaciji Dušana Petronijevića  i da smo mi izdvojili kotlarnicu iz tog preduzeća da bi se taj pogon privatizovao, su izmišljene i netačne. Naš predstavnik u Komisiji za privatizaciju glasao je protiv i sve odluke donete su sa skorom 4:1 – rekao je Pavlović i uputio Gašića da “ako ga sećanje ne služi”, upita svog koalicionog partnera.

Pavlović je, dalje, naglasio da je baš  Bratislav Gašić, kada je bio gradonačelnik, potpisao osnovni ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i promenio sadržaj i suštinu prethodnog, te da nije tačno da se gasifikacija Kruševca sada sprovodi po ugovoru koji su prethodno demokrate sklopile sa “Rasina energogasom” kao strateškim partnerom.

– Po prethodnom ugovoru investitor u izradi mreže bio je strateški partner, a cena je bila 495 eura. Po novom ugovoru, potpisanom u junu 2013. godine, investitor je JP “Srbijagas”, koji angažuje podizvođače, ali bez tendera koji je obavezan uvek kada je reč o javnom preduzeću – rekao je Pavlović, dodajući  i da je cena priključka verovatno povećana, ali nije javno objavljena.

Pavlović se osvrnuo i na to da se mreža gradi ubrzano, bez studije opravdanosti  iako je ona bila predviđena, te da se novac u visini od gotovo dva godišnja gradska budžeta , oko 32,5 miliona evra troši neracionalno, gradnjom mreže u brdsko planinskim područjima koja obiluje drvetom kao obnovljivim izvorom. Kao primere  Pavlović je naveo da je gasna mreža još pre dve godine postavljena u Tekijama, da je izgrađena u malom Šiljegovcu, Sezemči.., te da u tim sredinama neće nikada proraditi jer građani nisu zainteresovani, a i još uvek nema magistralnog voda na koji bi se priključila.

– Mi želimo da pokrenemo veliku temu kako se novac troši iz državnog budžeta, jer će gubici Srbijagasa koštati I građane Kruševca jer će ih nadoknaditi država, a državnu kasu punimo i mi Kruševljani – rekao je, između ostalog, Pavlović.

On je gradonačelniku Kruševca ponovo uputio pitanja ko je utvrdio iznos investiranja od 32,5 miliona evra, zašto nema tendera za izvođenje radova, zašto je izostala analiza opravdanosti investicije, posebno na brdsko planinskom području, te ko će odgovarati za to što je investiranje nezakonito i neisplativo na velikom delu teritorije.

– Očekujemo posle ovoga nove neargumentovane napade na Demokratsku stranku – najavio je Pavlović I rekao da DS nijeprotiv investirana, ali da ono mora biti potkrepljeno analizom opravdanosti, a sve aktivnosti moraju biti sprovedene zakonito.

Ostale vesti

back-to-top