Društvo za pomoć MNRO:  Roditeljska kuća je jedina sigurnost za našu decu

Postavljeno: 31.10.2021

Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije uz Društvo za pomoć MNRO Grada Kruševca su započeli rad na projektu za izgradnju Roditeljske kuće. Istovremeno se trude da ispričaju priče roditelja, članova Društva, sugrađanima, kako bi sa njima podelili probleme sa kojima se suočavaju

Ideja za projekat izgradnje Roditeljske kuće potekla je od majke obolelog deteta koja je ujedno i predsednica ovog Udruženja jer je najčešće pitanje koje postavljaju roditelji obolelih osoba: „Šta će biti sa našom decom kada nas više ne bude?“

Zašto Roditeljska kuća? Zbog zaštite mentalno nedovoljno razvijenih osoba, za njihovo trajno zbrinjavanje, ali u lokalnoj zajednici. Pomagaće se biološkim roditeljima zbrinjavanjem njihove dece, kad njih više ne bude – objašnjava Slađana Milenković, tehnčika sekretarka Društva za pomoć MNRO.

Roditeljska kuća bi bila namenjena stanovanju starijim osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju, uz potrebnu podršku za svakodnevni život, koja bi se realizovala kroz servise Društva za pomoć MNRO Grada Kruševca.

Cilj je da taj prostor ima dnevni boravak, spavaći blok, kupatilo, kuhinju sa trpezarijom, prostor za svakodnevne inovativne aktivnosti kao i deo namenjen kancelarijsko-administrativnom vođenju Društva.

Društvo za pomoć MNRO se nalazi u Čehovljevoj ulici, preko puta Ekonosmke škole gde, u lošim uslovima, opstaje. Objekat nije dovoljno veliki, nema grejanja te je rad sa korisnicima tokom zimskog perioda veliki izazov.

Ovo je bilo najpristojnije mesto koje nam je ponuđeno. Državi plaćamo zakup umesto da smo prostor, koji je inače u veoma lošem stanju, dobili na trajno korišćenje – napomenula je Slađana Milenković.

Podsećajući na slogan Udruženja „Nisu svi invaliditeti vidljivi“, ona skreće pažnju da su osobe sa intelektualnim smetnjama diskriminisane time što su njihova prava manja u odnosu na ostale osobe sa invaliditetom. Napominje da lica sa fizičkim invaliditetom, koji imaju očuvanu inteligenciju, mogu lakše da se izbore za svoja prava.

– Ne mogu da napišem da oni imaju pravo na invalidsku kartu na popust, kad oni nemaju pravo jer nemaju rešenje o telesnom oštećenju. U zakonu piše da kartu može da dobije osoba sa invaliditetom oštećenje karlice, noge, ekstremiteta. Ne mogu da kažem da imaju popust na struju i kartu za prevoz kad nemaju – objasnila je ona.

Sa mentalno nedovoljno razvijenim osobama treba redovno raditi, naučiti ih veštinama, kako onim za svakodnevni život tako i onim putem kojih se oni mogu ostvariti, kojima mogu pokazati svoju kreativnost kao što su izrađivanje ikona kolaž papirom te brojne druge kreacije koje prave, pletu, vezu.. Oni izlažu i za simboličnu cenu prodaju svoje rukotvorine na etno događajima širom Srbije. Za svoje rukotvorine su više puta nagrađivani.

S druge strane, postoje korisnici koji ne mogu sami ni da se okupaju, oni koji ne znaju da pomnože dva broja, i onih koji ne razumeju kako se novac koristi.

Dubravka Pavlović, korisnica ovog Društva nam se pohvalila kako je ovde naučila sve da radi. Naučila je da crta, pere sudove, da čisti, kuva kafu. Međutim, ona ne može iz finansijskih razloga redovnije da dolazi u posetu.

Problem je što nemamo mesečne karte. Putujemo pešaka jer je skup autobus. Stalno bih dolazila, ali majka ima malu penziju – požalila se ona.

Udruženje ove godine proslavlja jubilej. Naime, oni se već 60 godina bore za dostojanstven život osoba sa intelektualnim smenjama uz integrisan sistem podrške i punu uključenost u život zajednice.

Portal KruševacGrad se priključuje njihovim stremljenjima te će se pred vama u narednom periodu naći priče roditelja dece koja su članovi ovog Društva. Cilj je da se zajednica upozna sa teškoćama sa kojima se roditelji svakodnevno suočavaju.

Podsetimo da Društvo MNRO projekat realizuje uz podršku Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top