Drugi Memorijalni turnir „Oliver Tomić“

Postavljeno: 25.02.2023

Srce evropskog karatea u nedelju kuca u Kruševcu

U Kruševcu se sutra u Hali sportova održava drugi Memorijalni turnir “Oliver Tomić” u čast proslavljenog karatiste iz Kruševca.

– Na takmičenju čiji je organizator Karate klub Kruševac učestvovaće više od hiljadu takmičara u svim kategorijama u svim takmičarskim disciplinama, iz deset zemalja, na sedamdeset borilišta uz učešće Reprezentacije Srbije. Turnir počinje u 9,30, a ulaz je besplatan.

Na prošlogodišnjem, prvom Memorijalnom turniru, nastupilo je 6 zemalja, 150 karate klubova i blizu 1000 takmičara.

Karate klub Kruševac je među najstarijim karate klubovima, postoji više od pola veka, a apsolutno je najtrofejniji i najuspešniji na nivou zemlje. Pregršt svetskih i evropskih šampiona, ogroman broj reprezentativaca, poniklo je u ovom klub, a na prošlom Evropskom šampionatu Klub je postao bogatiji za dva evropska šampiona. Sa oko trista aktivnih članova, jedan je od najmasovnijih u Srbiji.

Od pre dve godine, klub je na novoj lokaciji, u objektu nekadašnjeg marketa Bambi, u naselju Ujedinjene nacije, u prostoru koji je adekvatan za trening po evropskim standardima. Karate spada u red najmasovnijih sportova u svetu, a u Srbiji se nalazi na drugom mestu posle fudbala.

Legendarni karatista

Oliver Oli Tomić bio je dugogodišnji kapiten Karate reprezentacije Jugoslavije, prvi balkanski prvak i četvorostruki šampion Evrope u karateu, dugogodišnji jugoslovenski reprezentativac. Trenirao je u KK „Kruševac“, KK „Crvena zvezda“. Bio je predsednik Karate kluba Kruševac i predsednik Karate JKA Šotokan federacije Srbije, član Borda direktora Evropske i Svetske šotokan karate Federacije. Bio je jedan od najuspšenijih sportista sa ovih prostora, a kao trener je pravio velike rezultate.

– Oliver je zaslužan za veliki uspeh KK „Kruševac“, on je prvi odlučio da treba trenirati u manjim grupama, što je davalo rezultate, što su preuzeli brojni klubovi širom zemlje – ističe Marko Tomić, predsednik KK „Kruševac“.

Dao je nemerljiv doprinos afirmaciji i razvoju karatea u našoj zemqi i šire, na njegovu inicijativu je pokrenuto Evropsko prvenstvo za mlade i veterane, koje je preraslo u izuzetno masovno takmičenje i učinilo ovaj sport još atraktivnijim.

M. Janković

Ostale vesti

back-to-top