Dragoljub Arsić, predsednik GIK: Glasanje o promeni Ustava u nedelju počinje u 7 časova

Postavljeno: 13.01.2022

U nedelju (16. januara) od 7 do 20 časova će biti otvorena 132 glasačka mesta. Pravo da odgovori na referendumsko pitanje u Kruševcu ima 107.272 glasača. Sugrađanima omogućeno da glasaju i ukoliko imaju Kovid

Na referendumsko pitanje koje glasi „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“ punoletni građani sa teritorije Kruševca (grad i sela koja mu pripadaju) moći će u nedelju da odgovore na jednom od 130 glasačkih mesta, na kojima će dežurati isto toliko glasačkih odbora.

Dva dodatna glasačka mesta su u VP Domu i u Okružnom zatvoru u Kruševcu. To čini ukupan broj od 132 glasačka mesta, ali za ta dva je nadležna Republička izborna komisija direktno – objašnjava za KruševacGrad Dragoljub Arsić, predsednik Gradske izborne komisije.

Da bi došlo do promene Ustava, na predstojećem referendumu, potrebno je više od 50 odsto potvrdnih glasova, dok minimalna neophodna izlaznost ne postoji.

Niko ne može prozvati građane zbog izjašnjavanja ili neizjašnjavanja. Ukoliko bude preko 50 odsto potvrdnih glasačkih listića, Narodna skupština odnosno Vlada Republike Srbije će izgubiti deo ingeneracija nad pravosudnim sistemom – rekao nam je Arsić.

Glasački odbor je do sada činilo 10 članova. To su predsednik odbora, zamenik predsednika, četiri člana i četiri zamenika. Međutim, kako nam je objasnio naš sagovornik, na ovom referendumu, po predlogu predsednika Narodne skupštine, odborima će se priključiti još po jedan član i zamenik koje delegira direktno RIK, te je broj predstavnika RIK-a porastao sa četiri na šest članova.

Ono što ovo glasanje čini specifičnim jeste prisustvo kovida. I ranije je postojala mogućnost da glasaju građani koji iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da se pojave na glasačkom mestu, kao što su osobe sa invaliditetom.

Tri člana izborne komisije idu na teren. Idealno bi bilo da su to predstavnici različitih predlagača, ali ako nije moguće, ide ko je u mogućnosti. Oni dođu ispred kuće ili u hol zgrade osobe u izolaciji i zastupnik tog glasača izađe ispred i pokaže ličnu kartu glasača na uvid. S obzirom na to da glasač ne sme da napusti svoj dom, njegov zastupnik popuni svu potrebnu glasačku dokumentaciju umesto njega – objasnio nam je Arsić.

Što se tiče kontrole na glasačkim mestima u Rasinskom okrugu, naš sagovornik kaže da kod nas ne dolaze inostrani predstavnici, te da tako nešto može da se očekuje pre svega u Beogradu.

Postoji spisak lica koja imaju ovlašćenja za prisustvo i posmatranje. RIK je uredio ko nadgleda i kod nas to uglavnom ide stranački – kazao je on.

Zbog ranijih problema prilikom popunjavanja zapisnika, Gradska uprava je odlučila da sprovede obuku članova glasačkih odbora te su tri tima, tokom tri dana, obučavala članove tih odbora, podeljene u 27 ekipa.

Kada budu pristizali rezultati glasanja, u obradi podataka će učestvovati i predstavnici Republičkog zavoda za statistiku, koji će vršiti preliminarni unos podataka i statističku obradu. Arsić je rekao da će za teritoriju Rasinskog okruga doći predstavnici RZS iz Kraljeva jer su oni ovlašćena lica.

L.S.

 

Ostale vesti

back-to-top