Dr Boško Suvajdžić u Narodnoj biblioteci – o počecima slovenske pismenosti

Postavljeno: 22.05.2021

„Pismo poezije i poezija pisma o počecima slovenske pismenosti“ naziv je predavanja koje je u susret Danu slovenske pismenost na pozajmnom odeljenju kruševačke Biblioteke održao prof. dr Boško Suvajdžić, redovni profesor za Narodnu književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U Biblioteci su u toku i individualne radionice ćiriličnog pisma

Prelepa priča o solunskoj braći koja su širila pismenost među Slovenima počela je izlaganjem profesora Suvajdžića o poreklu njihovih imena i toku njihovog života.

Staroslovenski jezik koji se do tada koristio među Slovenima Ćirilo i Metodije su morali da alfabetski formiraju i da ga struktuiraju morfološki i sintaksički, da mu daju odgovarajuću azbuku. Crnorizac Hrabar, jedan od učenika Ćirila i Metodija piše da su Sloveni pisali „črtami i rezami“ tj. da nisu imali knjige, i tako ističe značaj rada i misionarstva sv. Ćirila i Metodija.

Stari narod Hazari u toku susreta sa Ćirilom primaju hrišćanstvo, a on uči hazarski, jevrejski i smarićanski jezik. Bitno je istaći i Moravsku misiju koju je pokrenuo knez Rasislav radi uvođenja bogosluženja na slovenskom jeziku.

Dr Suvajdžić ukazuje da se, i pored raznih ometanja, ideja slovenskih prosvetitelja se širi i uz pomoć njihovih učenika. Najznačajnije su bile Ohridska škola čiji su glavni predstavnici Kliment i Naum, au Bugarskoj Preslavska škola.

Životna Misija solunske braće Ćirila i Metodija bila je da Sloveni dobiju svoje pismo i da se bogosluženje obavlja na slovenskom jeziku. Dr Suvajdžić navodi i da su slovensku pismenost najbolje sačuvali oni Sloveni kojima ona nije bila primarno namenjena – Južni i Istočni Sloveni.

Inače, u susret 24. maju, Danu slovenske pismenosti, na Dečjem odeljenju kruševačke Narodne Biblioteke u toku su individualne radionice na kojima kruševački mališani umetnički izrađuju i ukrašavaju pojedina slova srpske azbuke. Individualne radionice traju do utorka 25. maja.

Izvor i foto: Fejsbuk stranica Narodne biblioteke Kruševac

Ostale vesti

back-to-top