Donacija organa – šta treba znati?

Postavljeno: 03.02.2016

Veliki broj ljudi širom sveta čeka na donaciju organa. Nažalost, veliki broj njih nikada ne dobije drugu priliku za život

Može se činiti teškim da razmišljamo o tome šta će se dogoditi sa vašim telom nakon smrti i pristati na to da se vaši organi i tkiva doniraju. Ali, donirati organe je velikodušna odluka koja može nekome spasiti život. Ako nikada niste razmišljali o donaciji organa nakon svoje smrti, ili ste zbunjeni netačnim informacijama, donosimo vam odgovore na najčešća pitanja i mitove o donaciji organa.

Mit: ako postanem donator, bolničko osoblje se neće truditi oko mog života

Kada ste u bolnici, lekari se fokusiraju na to da spase svoj život, ne nečiji tuđi. Ako i dalje u to ne verujete, treba znati da velikom broju samih donatora život zavisi o tome da njima neko donira organ.

Mit: možda neću biti potpuno mrtav kada potpišu sertifikat o smrti

Iako je ovo popularna tema, treba verovati da se bolničko osoblje niti malo ne raduje vašoj smrti. U stvari, osobe koje su donatori prolaze kroz veći broj testiranja kako bi se ustanovilo da li su zaista mrtvi.

Mit: donacija organa je protiv moje vere

Donacija organa se slaže sa uverenjima gotovo svih religija, uključujući pravoslavce, katolike, muslimane, Jevreje i protestante. Ako niste sigurni u donošenje odluke, porazgovarajte sa članom vaše religijske grupe.

Mit: nisam punoletan i nemam pravo na donošenje takve odluke

Ovo je istina, u pravnom smislu. Ali, roditelji imaju pravo odlučivanja. Veliki broj dece takođe čeka organe, i njima su potrebni manji organi od organa odraslih osoba.

Mit: pogreb sa otvorenim kovčegom nije opcija za osobe koje su donirale organe ili tkiva

Donacija organa i tkiva nema nikakve veze sa izborom pogrebnog rituala. Na telu donatora neće biti vidljivih znakova donacije organa ili tkiva. Kada se doniraju kosti, na mesto kostiju se stavlja veštački materijal. Kada se donira koža, vrlo tanki sloj kože s leđa donatora se stavlja na vidljive delove tela. Kako je donator odeven i leži na leđima, niko neće primetiti razliku.

Mit: prestar sam za donaciju organa i niko neće hteti moje organe

Ne postoji starosna granica za donaciju organa. Odluka o korišćenju vaših organa se radi na osnovu medicinskih analiza, a ne vaše dobi.

Mit: nisam najboljeg zdravlja i niko neće hteti moje organe

Mali broj medicinskih stanja vas odmah diskvalifikuje iz kategorije donatora organa. Odluka o donaciji organa se donosi samo pomoću medicinskih analiza. Moguće je da neki organi nisu dobri za transplantaciju, dok će neki biti dobri.

Mit: hteo bi donirati bubreg, ali to je to nedopustivo, osim ako je u pitanju član porodice

Ovo je nekada bilo tako, ali više nije. Bilo da je u pitanju član porodice, prijatelj ili potpuni stranac, svoj bubreg možete donirati. Ako odlučite postati živi donator, proći ćete kroz temeljno testiranje kako bi stručnjaci ustanovili da znate sve rizike i posledice.

Mit: mojoj porodici će biti naplaćena donacija organa

Porodice donatora se nikada ne naplaćuje donacija. Porodica će morati da snosi troškove lečenja. Troškove donacije snosi osoba koja prima organ.

Zašto treba razmisliti o donaciji organa?

Sada kada znate sve činjenice, verovatno vidite da donacija organa može učiniti veliku razliku u spasavanju života. Donacijom organa nakon smrti možete spasiti ili poboljšati kvalitet čak 50 života. Brojne porodice ističu da saznanje da je bližnja osoba spasila život drugoj osobi olakšava suočavanje sa gubitkom.

Jako je važno da postanete donator organa ako pripadate etničkoj manjini. Kod transplantacije organa je često potrebno slaganje krvne grupe, stoga je još važnije postati donator ako je vaša krvna grupa među ređe.

Izvor: centarzdravlja

Ostale vesti

back-to-top