+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Kultura » Dodeljene nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu “Snažni duhom”

Dodeljene nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu “Snažni duhom”

Igrani film “Zemljotres” Sarika Adeasjana iz Jermenije, sveukupni je pobednik jubilarnog, petog po redu Festivala pravoslavnog filma čiji je domaćin  Kruševac. Film “Zemljotres” nagrađen je gran prijem Festivala – diptihom sa likom Kneza Lazara. Ova, kao i nagrade po kategorijama uručene su na završnoj večeri Festivala u sali Narodnog muzeja

Uspeli smo da stignemo do jubileja. Nadam se da će snaga koja je uložena u ovaj festival, kao i iskustvo koje smo stekli, biti i dalje potrebni  Srbiji Kruševcu – rekao je otvarajući završno veče petog Međunarodnog festivala pravoslavnog filma “Snažni Duhom, direktor Festivala Filip Kudrjašov.

Usledila je, potom dodela nagrada koje su, inače, pred početak Festivala osvećene u crkvi Lazarici i predstavljene na svečanom otvaranju Festivala u Kruševačkom pozorištu.

Nagradu publike osvojio je igrani film “Čekam vas u Samtavru“ autora Konstantina Cervadze iz Gruzije, a nagrada u ovoj kategoriji je diptih sa likom Svetog Save.

Nagrada za najbolji dokumentarni film, diptih sa likom Vasilija Ostroškog, pripala je ukrajinskom filmu “Kiljevsko-pečerska lavra, fotografija hiljadugodišnjice”, autora Lusiane Kolihalene  i Antona Nikitina.

U ime autorske ekipe zahvalio se Nikitin, koji je između ostalog rekao da ovaj film podseća gledaoce da kraj nas postoje stvari koje su mnogo bitnije od onoga što mi svakodnevno radimo, da postoje svetinje koje nas podsećaju na to ko smo, da postoje ljudi koji se svakodnevno mole za nas dok mi jednostavno živimo, da ne postoji ništa važnije od ljubavi, a da je najvažnije oružje protiv svih zala molitva. On je najavio da će učestvovati i u narednim festivalima i da će na taj način unapređivati srpsko-rusko-ukrajinsko prijateljstvo. 

Najboljim igranim filmom proglašen je film “72 sata” producentske kompanije Nikolaja Rastrgujeva iz Rusije.

 – “72 sata je film za mlade i o mladima. Živimo u složenom i sebičnom vremenu i pred čovekom je uvek izbor kako da postupi, dajući mu moć da nađe put prema spasenju – rekao je otac Aleksej primajući diptih Nikolaja čugotvorca iz ruku predsednice žirija, Aleksandre Hong, glumice i profesorke na nacionalnoj akademiji pozorišne umetnosti iz Bugarske.

On je rekao da je, zahvaljujući Festivalu “Snažni duhom” bio u prilici da prvi put poseti Srbiju. Poručio je i da ruski narod voli Srbiju, kao i da mnogi Rusi znaju kako Srbi vole Rusiju, ali da su ovakvi trenuci, kada se duše dodirnu, veliko duhovno iskustvo. 

Na početku završne večeri, uručene su i zahvalnice jubilarnog Festivala zaslužnim pojedincima, institucijama i preduzećima koji su pomogli osnivanje i razvoj Festivala. Deo zahvalnica u ime Grada uručila je zamenica gradonačelnice, Vesna Lazarević, a potom je direktor Festivala, Filip Kudrjašov, uručio zahvalnice u ime kompanije Vifsaida. 

Među dobitnicima zahvalnica koje su potpisali Vladika David i gradonačelnica Jasmina Palurović su Bratislav Gašić, Branislav Vesić, KCK, Kruševačko pozorište, medijske kuće RTK i TV Plus, sekretar Eparhije kruševačke, JKP Kruševac, radnja Braća Milosavljević, Klesaska radionica iz Rusije, Rade Vučković, Irina Miljković, kao i članovi tima iz Rusije na čelu sa direktorom Festivala, Filipom Kudrjašovim i koordinatorom  Sergejom Marizinim. Sam Kudrjašov je, pak, uručio posebnu zahvalnicu Jasmini Palurović koja se od samog početka borila za Festival, kao i svojim saradnicima iz Rusije i Srbije.  

Program završne večeri upotpunili su pesnik, student prava i član žirija, Milan Gajić, rođen na Kosovu a odrastao u Kruševcu, koji je pročitao odabrane stihove iz svoje prve zbirke “Idile se u snu snile”, kao i ansambl “Beli anđeo” iz Beograda kojim rukovodi Kruševljanka, Katarina Božić. 

Inače, organizatori Festivala pravoslavnog filma “Snažni duhom” su  Grad Kruševac, KCK, Eparhija kruševačka i ruska kompanija Vifsaida. Tehničku podršku pružili su Kruševačko pozorište i Narodni muzej.

Igrani film “Zemljotres” Sarika Adeasjana iz Jermenije, sveukupni je pobednik jubilarnog, petog po redu Festivala pravoslavnog filma čiji je domaćin  Kruševac. Film “Zemljotres” nagrađen je gran prijem Festivala - diptihom sa likom Kneza Lazara. Ova, kao i nagrade po kategorijama uručene su na završnoj večeri Festivala u sali Narodnog muzeja - Uspeli smo da stignemo do jubileja. Nadam se da će snaga koja je uložena u ovaj festival, kao i iskustvo koje smo stekli, biti i dalje potrebni  Srbiji Kruševcu - rekao je otvarajući završno veče petog Međunarodnog festivala pravoslavnog filma “Snažni Duhom, direktor Festivala Filip Kudrjašov. Usledila je, potom…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Napredak rutinski do tri boda protiv Mačve

U utakmici 31. kola Super lige Srbije, u Kruševcu Napredak potpuno zasluženo došao do devetog trijumfa ove sezone, protiv Mačve ...

Manje obolelih u Okrugu, u bolnicama 427 pacijenata

Tokom protekla 24 sata u Rasinskom okrugu virus korona potvrđen je kod 39 ljudi. U kruševačkoj Opštoj bolnici trenutno je ...

Tržni centri ponovo rade

Na osnovu odluke koju je doneo Krizni štab, tržni centri u Srbiji od danas ponovo mogu da rade od 6 ...

Trajal demantuje da je utakmica sa Jagodinom nameštena

Na konferenciji za medije saopšteno je i da je smenjen dosadašnji šef stručnog štaba Trajala Goran LazarevićFudbalski savez Srbije potvrdio ...

Kruševački radikali u akciji prikupljanja potpisa

Na štandu u centru grada, kruševački odbor Srpske radikalne stranke započeo je prikupljanje potpisa za dve peticije: jednu lokalnu za ...