Dobar odziv na akciju davanja krvi

Postavljeno: 21.10.2021

Kruševljani su se odazvali redovnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, sprovedenoj u ovdašnjem Crvenom krstu, te je prikupljena 31 jednica krvi.

Da su humanost i želja da pomogne drugima bili motiv da postane davalac potvrdjuje sugrađanka Ana Danilović:

Prvi put sam krv dala pre desetak godina, zajedno sam došla sa komšinicom koja je doktorka i koja mi je dala tu ideju. Takođe, moj otac ima čir, više puta je primao krvi i znam koliko je to značajno.

Koordinator u kruševačkom Crvenom krstu Slobodan Antić napominje da se akcijama sprovedenim  tokom oktobra odazvalo dosta davalaca te je samo u prethodne dve prikupljeno više od 200 jedinica krvi. Od početka godine prikupljeno je više od dve hiljade jedinica krvi.

Epidemija jeste uticala na to da se davaoci odluče da dođu, pre svega da budu zdravstveno sposobni, ali po broju onih koji se odazivaju nismo imali neki pad, zabeležen je sličan broj davalaca kao prethodnih godina. Takođe, od početka epidemije nismo otkazali ni jednu akciju – podseća on.

Kakav je postupak za davanje krvi kod vakcinisanih i onih koji su preležali koronu objašnjava dr Mirjana Todorović Simović iz niškog Zavoda za transfuziju krvi:

Potrebno je da se izmedju dve doze vakcine ne daje krv, nakon druge doze Sputnjika treba sačekati 14 dana, a nakon Fajzera i kineske nekoliko dana, ukoliko je sve u redu. Nakon preležane korone krv se može dati posle određenog vremena, koje zavisi od toga kako se oseća lice koje je preležalo i kakva je bila njegova klinička slika.

Uz podsećanje da je davanje krvi privilegija zdravih ona je pozvala građane da se odazovu ovakvim akcijama.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top