Do sada bez ozbiljnijih neželjenih reakcija na vakcinu

Postavljeno: 03.03.2021

Od početka imunizacije sa kojom seu Rasinskom okrugu krenulo krajem decembra prošle godine, do danas nije prijavljena nijedna ozbiljnija neželjena reakcija na vakcinu protiv korona virusa. Kod određenog broja vakcinisanih, očekivano, javljale su se reakcije kao i kod vakcine protiv sezonskog gripa

– Kod određenog broja vakcinisanih građana javljale se se reakcije poput bola na mestu uboda, crvenila, ponekad i otoka. Ređe su prijave povišene telesne temperature (oko 37 stepeni), bol u mišićima i malaksalost – kaže epidemiološkinja Mirjana Avramović z kruševačkog Zavoda za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, blaže neželjene reakcije koje su se javljale iste su kao i one koje se javljaju kod vakcine protiv sezonskog gripa. Pravila nema da li će neko imati neke od navedenih reakcija, s tim da se pokazalo da starija populacija izuzetno dobro podnosi ovu vakcinu.

Doktorka Avramović podseća da je pre imunizacije obavezan klinički pregled, a kako bi se utvrdilo eventualno postojanje trajnih ili privremenih kontraindikacija.

– Imunizacije se privremeno odlaže kod akutnih bolesti, povišene telesne temperature, te kod trudnoće i dojenja. Vakcinu uopšte ne smeju da prime oni koji su alergični na bilo koju komponentu vakcine, kao ni osobe koje su na nekim prethodnim imunizacijama pokazali sklonost alergijama anafilaktičkog tipa, ili su imali alergijske reakcije anafilatičkog tipa na medikamente. S obzirom na to da do sada nije rađeno istraživanje, vakcinu za sada ne mogu da prime ni osobe mlađe od 18 godina – ističe naša sagovornica.

Bolesnici koji primaju imunosupresivnu terapiju mogu da prime vakcinu, s tim što će kod takvih osoba imuni odgovor biti slabiji. Pacijenti koji primaju terapiju protiv zgrušavanja krvi, pre imunizacije obavezno bi trebalo da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom o tome kada će moći da prime vakcinu.
Doktorka Avramović na kraju ističe i to da su pored korona virusa, trenutno prisutne i respiratorne infekcije gornjih i donjih disajnih puteva koje su inače i karakteristične za ovo doba godine.

– Prisutnije su infekcije gornjih respiratornih puteva, ređe i donjih, a prati ih kašalj, curenje iz nosa, bol u grlu, ređe temperatura i malaksalost. Međutim, da li je reč o korona virusu ili respiratornoj infekciji izazvanoj nekim drugim virusom, može se ustanoviti samo PCR testom – kaže ona.

Inače u Kruševcu je zaključno sa 2. martom vakcinisano protiv korona vurisa 15.409 ljudi prvom dozom , od kojih je kompletno vakcinisano 10.151. U Rasinkom okrugu do juče je vakcinu primilo 28.069, a revakcinisano 17.674 ljudi.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top