Đaci pokazali koliko poznaju istoriju Kruševca

Postavljeno: 11.06.2022

U duhu obeležavanja Vidovdana kruševačka Narodna biblioteka je, u saradnji sa “Trajal korporacijom”, po šesti put organizovala kviz za mlade “Da li znaš odgovor da daš”. Kruševački osnovci i srednjoškolci, rešavali su kviz u Kutku za mlade i pokazali koliko poznaju istoriju našeg grada

-Kviz nije bio težak, bilo je dosta pitanja iz naše istorije, na primer gde se nalaze pojedini manastiri i o značajnim Kruševljanima– kaže Andrijana Miljković, učenica prvog razreda Srednje muzičke škole „Stevan Hristić“.

Pored učenika Srednje i osnovne muzičke škole “Stevan Hristić”, ove nedelje svoje znanje su pokazali i đaci iz OŠ “Jovan Popović”, OŠ „Vuk Karadžić“ i Gimnazije.

-Ovaj kviz organizujemo do 2016. godine u okviru programa obeležavanja Vidovdana, ranijih godina smo koristili pitanja koja smo mi u Biblioteci osmišljali, a od prošle koristimo za ovo takmičenje Trajalov kviz „Da li znaš odgovor da daš“. Ovaj kviz je jedan timski rad, saradnja Biblioteke i škola, a u organizaciji kviza učestvuju Dejan Radojević, Ljubica Krgović i Jelena Perović-kaže direktorka Biblioteke, Snežana Nenezić.

Svi učesnici kviza dobiće besplatnu člansku kartu Biblioteke, a oni koji pokažu najbolje rezultate biće nagrađeni adekvatnim nagradama 17. juna, kada je i dodela nagrada za Literarni konkurs koji je Biblioteke organizovala povodom 165 godina postojanja.

Pored kviza, Biblioteka će organizovati brojne sadržaje tokom juna.

-Naredne nedelje imaćemo akciju „Biblioteka na trgu“, gde ćemo deliti materijal vezan za obeležavanje Vidovdana ranijih godina u Kruševcu. Imaćemo i Vidovdanski sajam knjiga, a ovog puta smo pozvali izdavačku kuću „Evoluta“, koja ima 51 naslov u ediciji „Istorijska biblioteka“. Tada će biti održano predavanje profesorki Marije Koprivica i Bojane Ćebić. Takođe, uoči Vidovdana profesor Boško Suvajdžić će predstaviti svoju knjgu „Ključ od Kosova“, a pripremili smo i izložbu „Žene na dvoru Kneza Lazara“- najavljuje direktorka.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top