Đaci, konobari i kuvari, praksu stiču na Jastrepcu

Postavljeno: 30.10.2020

Predstavnici Hemijsko – tehnološke škole i “Trajal korporacije” potpisali su ugovor o dualnom obrazovanju po kome će 18 đaka, koji uče za kuvare i konobare, praksu sticati u hotelima “Trajal” i “Idila” na Jastrepcu

Direktorka Hemijsko-tehnološke škole Verica Agatonović Malinović istakla je da je ovo prvi put da učenici te škole mogu da se obrazuju kroz rad u području turizma i ugostiteljstva.

– Kako nam je ovo prva generacija po novom sistemu, posebno sam zadovoljna jer radimo sa kompanijom sa kojom smo do sada imali izuzetnu saradnju, ali ne po dualu, s obyirom na to da su naši učenici u svom obrazovanju imali obavezan praktičan deo koji su moraju da obavljaju u privrednim subjektima kao što je i “Trajal korporacija” – kazala je ona.

Za obrazovne profile kuvar i konobar vlada veliko interesovanje, kako pri upisu, tako i nakon završene škole. U prvom razredu Hemijsko-tehnološke škole, koji je za sada jedini uključen u sistem dualnog obrazovanja, za kuvara i konobara uči ukupno 57 đaka.
Zbog uspostavljene saradnje zadovoljan je i direktor oblasti za tehničku podršku “Trajal korporacije” Danko Đaković.

– “Trajal korporacija” je društveno odgovorna firma koja brine o svojoj budućnosti. U našim objektima na Jastrepcu, u hotelima “Trajal” i “Idila” po dualnom sistemu će se obrazovati 18 učenika, 10 konobara i 8 kuvara – rekao je on.
Iz Privredne komore Srbije pozdravljaju ulazak još jedne kompanije u sistem dualnog obrazovanja.

– U prethodnom periodu “Trajal korporacija” je ispunila sve uslove za učenje kroz rad, pre svega mislim na proces akreditacije i na obuku instruktora, tako da sada potpuno spremno ulazi u proces dualnog obrazovanja – ističe stručni saradnik za edukaciju Privredne komore Srbije Danijela Lazarević.

Navodeći da je do sada u proces dualnog obrazovnja uključeno 40 – tak preduzeća iz Kruševca, ona je pozvala i ostale da razmisle o kadrovima koji im nedostaju i da se prijave.

Inače, učenje kroz rad za obrazovne profile kuvar i konobar obavljaće se i u kompaniji Realtor u okviru koje posluje restoran “Bagdala”. Kod njih će praksu sticati 5 učenika koji se obrazuju za konobara i isto toliko njih koji uče za kuvara.
D. M.

Ostale vesti

back-to-top