Demokratska stranka povodom Vidovdanske nagrade: „Naprednjačko samonagrađivanje“

Postavljeno: 30.06.2021

Nakon što je Vidovdanska nagrada grada Kruševca, dodeljena, a na Vidovdan i uručena dobitnici, premijerki Srbije Ani Brbabić saopštenjem za javnost se oglasio kruševački Odbor Demokratske stranke koji je kritikovao praksu dodeljivanja nagrade političarima čiji je mandat u toku te ocenio da su naprednjaci nastavili ranije uspostavljenu praksu samonagrađivanja

– Dodelom Vidovdanske nagrade grada Kruševca, Ani Brnabić, prekršena je Vidovdanska povelja o nagradama, koja ne predviđa dodelu nagrada aktuelnim političarima – navodi kruševački Odbor DS-a u saopštenju za javnost.

Demokrate navode da se, kada se dodeljuju nagrade, ocenjuje doprinos, a smatraju da se
najdirektniji doprinos Ane Brnabić razvoju grada vidi kod privatizacije industrije „14 oktobar“.

Ana Brnabić je 2017. godine učestvovala u dovođenju „Čehoslovak grupe“ u „14.oktobar“, u čijem sastavu je i „Tatra kamioni“, o čemu je u to vreme u javnosti govoreno kao o uspešnom rešenju. Danas u „14.oktobru“, nema „Tatra kamiona“, a novi vlasnik je prodao deo fabrike – navodi DS u saopštenju podsećajući da je veliki broj radnika te fabrike ostao bez posla, da je ostao dug od 24 plate prema radnicima, a da je fabrika prodata neposrednom pogodbom za 10 odsto procenjene vrednosti.

DS u saopštenju navodi i da ovo nije prvi put da naprednjaci sami sebe nagrađuju.

– Tako je Aleksandar Vučić, 2013.godine, dobio nagradu na montirani predlog Skupštine radnika, koji u to vreme nisu ni primali platu. Obrazloženje je bilo takođe vezano za privatizaciju sa firmom „Amkodor“. Bratislav Gašić je takođe dobio Vidovdansku nagradu 2014. godine, uz uopšteno obrazloženje. Tako je i ove godine po sličnom receptu, nastavljeno sa samonagrađivanjem – saoptavaju iz kruševačkog Odbora Demoratske stranke.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top