Date prve HPV vakcine

Postavljeno: 22.06.2022

Od 60-tak vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV), koliko je isporučeno kruševačkom Dečjem dispanzeru, polovina je već utrošena. Pre imunizacije, obavezan je pregled kod izabranog pedijatra

Devetovalentna Gardasil 9 vakcina protiv humanog papiloma virusa može da smanji rizik od raka grlića materice za skoro 90 odsto i najefiksanije je kada se primi pre nego što se dođe u kontakt sa virusom.

Vakcina nije u obaveznom kalendaru imunizacije, ali se preporučuje pre svega devojčicama starosti od 9 do 15 godina i to pre prvog seksualnog odnosa. Struka preporučuje da je prime i dečaci jer, kako se navodi, oni mogu da budu prenosioci ovog virusa, a u veoma retkim slučajevima, i da obole od karcinoma penisa.

Detaljnije o samoj vakcini roditelji mogu da se informišu kod izabranog pedijatra, a za decu od 9 do 15 godina, imunizacija se sprovodi uz pisanu saglasnost roditelja, odnosno, staratelja.

Struka navodi i to da je ova vakcina potpuno bezbedna, da se prima u nadlakticu, a da se reakcije lokalnog tipa, tačnije, blagi otok i crvenilo na mestu uboda.

Deci starosti od 9 do 15 godina daju se dve doze ove vakcine, a sa navršenih 15 pa sve do 19-te godine, tri doze.

U kruševačkom Dečjem dispnazeru kažu da su prvi put dobili ovu vakcinu, da je interesovanje roditelja solidno, te da je do sada dato 30-tak vakcina.

Govoreći o značaju ove vakcine, epidemiolozi podsećaju da je naša zemlja četvrta po obolevanju a druga po umiranju od karcinoma grlića materice. Prema Registru za rak Insituta „Batut“ u Srbiji godišnje od ove opake bolesti oboli oko 1.200 žena, a bitku sa bolešću izgubi trećina od tog broja.

Karcinom materice u većini slučajeva ne daje nikakve simptome u ranoj fazi i blagovremena dijagnoza se ne može postaviti ukoliko žena ne dolazi na preventivne pregleda najmanje jednom godišnje. U ranoj fazi otkriven, karcinom krlića materice potpuno je izlečiv.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top